Українська церква може отримати Томос вже у листопаді, якщо виконає "домашню роботу" - речник УПЦ КП

Українська церква може отримати Томос вже у листопаді, якщо виконає "домашню роботу" - речник УПЦ КП

Глава УПЦ КП Філарет та речник церкви Євстратій (Зоря) / Фото: УНІАН

Для створення церкви має відбутися об'єднавчий собор.

Наступне засідання синоду Константинопольського патріархату відбудеться наприкінці листопада і на ньому Україна може отримати Томос, якщо виконає "домашню роботу".

Про це в ефірі ток-шоу "Право на владу" на телеканалі "1+1" розповів речник УПЦ Київського патріархату Євстратій (Зоря).

"Ми хочемо зробити усе якомога швидше, щоб не відкладати це в довгий час, адже Томос має бути прийнятий на синодальному засіданні у другій половині листопада. Трошки більше, ніж за місяць. І за цей місяць ми тут, в Україні, маємо проробити нашу "домашню роботу" для того, щоб прийти до Константипольського патріархату з виконаним нами завданням, і отримати цей документ, як нашої всеправославної зрілості", - розповів він.

11 жовтня Синод Константинопольського патріархату вирішив продовжити процедуру надання Томосу про автокефалію Українській православній церкві. Також було ухвалено рішення про визнання Константинополем узурпації влади над Київською митрополією Москвою незаконним актом. Також синод вирішив зняти всі заборонні санкції РПЦ стосовно предстоятеля УПЦ КП Філарета та предстоятеля УАПЦ Макарія. Разом із тим Патріархія наголосила на неприпустимості майнових конфліктів і насильства у процесі творення помісної церкви в Україні.

7 вересня Вселенський патріархат призначив своїх екзархів, які представляли Константинополь у Києві. РПЦ назвала це "безпрецедентним і грубим вторгненням на свою територію" та заговорила про розкол. Окрім цього, священний синод РПЦ вирішив припинити участь церкви у роботі структур під головуванням Константинопольського патріархату. 

Вселенський патріархат у Стамбулі наблизив Україну до єдиної церкви

Вселенський патріархат у Стамбулі наблизив Україну до єдиної церкви

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація