Українська делегація у ПАРЄ закликала продовжити санкції проти РФ та засудити "вибори" в Криму

Українська делегація у ПАРЄ закликала продовжити санкції проти РФ та засудити "вибори" в Криму

Фото: Архів

Навіть назву однієї із резолюцій замінили "конфлікт в Україні" на "російську агресію в Україні".

Українська делегація у ПАРЄ досягнула всіх найважливиших згадувань в двох резолюціях по Україні, а саме: "продовження санкцій проти РФ до відновлення повного суверенитета України, засудження незаконних виборів в Криму, заборони Меджліса, відмова від заклику прийняти РФ в Асамблеї, незважаючи ні на що, звільнення в'язнів" тощо.

Про це у Facebook повідомив голова української делегації в ПАРЄ Володимир Ар'єв.

"Навіть в назві замінили "конфлікт в Україні" на "російську агресію в Україні", - зауважив він. За словами Ар'єва, "усі без вийнятку оратори, навіть прихильні до Росії, фактично визнали в своїх виступах, що біду Україні принесла Росія".

Він додав, що українська команда і надалі робитиме все можливе, щоб в ПАРЄ боротися з впливом російського лоббі.

Сьогодні також у ПАРЄ виступали колишній політв'язень Геннадій Афанасьєв і колишній полонений так званої "ДНР" Володимир Жемчугов. Вони розповідали про катування, яке щодо них застосовували росіяни та підконтрольні їм бойовики. У ПАРЄ також згадували затримання Романа Сущенка у Москві. Очікується, що за підсумками дня буде схвалено дві резолюції ПАРЄ щодо України. Дипломати сподіваються, що організація підтвердить свої позиції щодо Криму та Донбасу, а також закличе Росію звільнити всіх політичних в'язнів.

Українське питання одне з найголовніших у ПАРЄ вже другий день поспіль. У вівторок президент Франції Франсуа Олланд заявив проте, що спочатку треба провести місцеві вибори, а вже потім Україна може займатися кордоном з Росією. В українській делегації по-різному сприйняли цю заяву. Його виступ назвали прикладом того, як можно довго і нудно говорити ні про що.

Загалом, відносини з Росією стали чи не найголовнішим питанням осінньої сесії ПАРЄ. Росію згадують і контексті недотримання прав людини, і конфлікту на сході Україні, і щодо бомбардувань сирійського міста Алеппо, яке зараз на межі повного знищення. Водночас у ПАРЄ кажуть, що відстуність російської делегації не сприяє діалогу і лунає все більше закликів повернути російських парламентарів у залу.

Сьогодні у ПАРЄ знову обговорюють українське питання

Сьогодні у ПАРЄ знову обговорюють українське питання

Повʼязані теми:

Наступна публікація