Українського політв'язня Клиха із в'язниці перевели до невідомої лікарні – адвокат

Українського політв'язня Клиха із в'язниці перевели до невідомої лікарні – адвокат

Українського політв'язня Клиха із в'язниці перевели до невідомої лікарні – адвокат

Фото: Facebook/Антон Наумлюк

Чоловіка мали відвідати адвокати, проте у в'язниці його вже не було.

Українського політв'язня Станіслава Клиха, який перебуває у російській Верхньоуральській в'язниці після засудження до 20 років колонії, перевели до лікарні.

Про це повідомляє ресурс ОВД-Інфо із посиланням на адвоката засудженого Іллю Новікова.

Адвокат пояснив, що до кінця невідомо, у якому саме закладі наразі перебуває Клих. Його повинні були відвідати місцеві адвокати, але у в'язниці його не було.

"Куди його повезли, нам точно не кажуть. Ми можемо здогадуватися, що це лікарня в Челябінську, приблизно розуміємо яка, але свіжих відомостей, що він там, у нас немає", – пояснив Новіков. Він нагадав, що у Клиха був "паршивий" стан здоров'я ще до етапу до Верхньоуральська із Грозного.



"Ми маємо всі підстави за нього турбуватися", – сказав Новіков.

Про переведення українця до лікарню "ОВД-Інфо" також розповіла челябінська правозахисниця Тетяна Щур. За її словами, в регіоні є дві лікарні для ув'язнених – Обласна психоневрологічна лікарня № 5 у Магнітогорську і ЛПУ-3 в Челябінську. У ЛПУ-3 адвокату повідомили, що Клиха там немає, а в Магнітогорській лікарні відмовилися надати інформацію.

Нагадаємо, російська прокуратура вимагала ув'язнити Карпюка на 22,5 року, а Клиха – на 22 роки. 19 травня 2016 року суд присяжних визнав Карпюка і Клиха винними. Захист українців впевнений, що на присяжних чинився тиск. Мін'юст заявляє, що одразу після вироку почнуть процедуру екстрадиції українців.

Справа Карпюка і Клиха сфабрикована Російським слідчим комітетом і в ній фігурує прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк. Адвокат Ілля Новіков опублікував нові подробиці, за його словами, - "цій брудній історії". У ній Росія офіційно заявляє, що в 94-му Яценюк носив прізвисько "бойовик Арсен", воював у Чечні проти російських військ з Олександром Музичком, відомим як Сашко Білий, а ще - колишнім керівником львівської організації УНА-УНСО Андрієм Шкілем і, власне, нині підсудними в Чечні українцями - Карпюком та Клихом.

Згодом судова колегія у кримінальних справах Верховного суду Росії підтвердила вирок українцям, які були незаконно засуджені, відхиливши апеляцію.

Повʼязані теми:

Наступна публікація