"Усі отримали свідчення, які хотіли": донька Цемаха переконує, що він не ховається і нічого не приховує

"Усі отримали свідчення, які хотіли": донька Цемаха переконує, що він не ховається і нічого не приховує

Фото: УНІАН

Цемах повернувся на окупований Донбас.

Фігуранта справи про збиття MH17 Володимира Цемаха, якого в рамках обміну утримуваними Україна видала Росії, допитали усі залучені до справи сторони, зокрема і Нідерланди.

Про це сказала його донька, Марія Левченко-Цемах, у коментарі "Настоящему Времени".

"Усі вже отримали потрібні свідчення, які хотіли отримати, усі країни. Не будемо заважати їм працювати і розбурхувати громадськість", - зазначила дівчина.

Вона зауважила, що Цемах фігурує у справі як свідок, саме тому йому не будуть наймати адвоката. Дівчина додала, що її батько вже надав усі свідчення і йому немає чого приховувати.

"Всі, хто хотів, від батька свідчення отримали. Все, що ми хотіли сказати, ми сказали. Ніхто ні від кого не ховається, приховувати йому нічого", - наголосила вона.

Крім того, Марія розповіла, що вони з батьком повернулися на територію тимчасово окупованого Донбасу. Дівчина не уточнила, про який саме населений пункт йдеться. Утім, імовірно, Цемах проживатиме в окупованому Харцизьку, де мешкав раніше, і де нині проживає його донька. На запитання про те, які вони мають подальші плани, донька Цемаха коротко відповіла: "Жити".

Нагадаємо, наприкінці червня українські спецслужби провели спецоперацію на окупованій території Донбасу і вивезли з окупованих районів Донецької області колишнього начальника розрахунку ППО Сніжного (з околиць якого була випущена ракета "Бук" по малайзійському Boeing - прим.ред.) Володимира Цемаха, який може бути причетним до справи у авіакатастрофі MH17 2014 року. 

За даними джерел, від 26 червня 2014 року до 27 червня 2019-го в окупованому Сніжному він обіймав посаду "командира батальйону протиповітряної оборони в/ч 08801", який згодом став "1-ю окремою мотострілковою бригадою "Слов'янська" ДНР". Згодом "зенітник" був "заступником командира батальйону в/ч 08819". Тим часом з’явилася інформація, що нібито Росія внесла його до списків на обмін.

Своєю чергою головний прокурор Нідерландів звернувся з листом до ГПУ з проханням не видавати Росії підозрюваного у справі про катастрофу Malaysia Airlines. 5 вересня Апеляційний суд Києва ухвалив рішення про звільнення з-під варти Цемаха під особисте зобов'язання.

7 вересня його доправили до Москви в рамках обміну полоненими. Президент України Володимир Зеленський повідомив, що нідерландські слідчі допитали його перед відправленням до Росії

Володимира Цемаха перекваліфікували зі свідка у підозрюваного у збитті МН-17

Володимира Цемаха перекваліфікували зі свідка у підозрюваного у збитті МН-17

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Доповідь щодо MH17: оголошено імена підозрюваних
Наступна публікація