В обмін на санкції проти Білорусі Євросоюз може пообіцяти Кіпру ввести обмеження проти Туреччини

В обмін на санкції проти Білорусі Євросоюз може пообіцяти Кіпру ввести обмеження проти Туреччини

Фото: Associated Press

Президент Туреччини Ердоган вже скерував листи до лідерів ЄС з закликом поставитися до Анкари справедливо.

Країни Євросоюзу хочуть схилити Кіпр до схвалення санкцій проти Білорусі. Дипломати заявляють, що в обмін на штрафні заходи проти Мінська можуть погодитися на вимогу Кіпру щодо введення санкцій проти Туреччини. 

Про це повідомляє Reuters

Близько трьох тижнів санкції проти білоруських чиновників не можуть набути чинності. Кіпр наклав на них вето, вимагаючи введення штрафних заходів ЄС проти Туреччини, яка веде розвідку газу в спірних водах східного Середземного моря. Напередодні саміту ЄС Кіпр знову закликав до антитурецьких санкцій і розраховує на їхнє ухвалення. 

Водночас президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган направив листа всім лідерам ЄС, крім Греції та Кіпру, лобіюючи, щоб блок ставився до Анкари справедливо, а Афіни та Нікосію звинуватив у напруженості в суперечливих водах Середземного моря. Однак у проєкті висновків саміту немає узгодженої лінії щодо Туреччини.

Дипломати ЄС заявляють, що рішення на саміті може передбачати обіцянку Кіпру щодо жорстких санкцій проти Туреччини в майбутньому, аби переконати Нікосію скасувати вето на білоруські санкції.

"Ідея полягає в тому, щоб загрожувати Туреччині заходами у відповідь, якщо вона продовжить буріння та інші провокації у водах Кіпру та Греції", - сказав другий вищий дипломат ЄС.

Нагадаємо, напруження між Грецією і Кіпром, з одного боку, і Туреччиною, з іншого, посилилося через активізацію геологорозвідувальної діяльності Анкари в східному Середземномор'ї. Туреччина веде нафтогазову розвідку в водах, які Греція вважає своєю винятковою економічною зоною. 

Зазначимо, що 10 і 18 вересня Кіпр вже накладав вето проти санкцій, які Євросоюз планує запровадити проти 40 людей, відповідальних за фальсифікацію на виборах в Білорусі, а також за насильство проти мирних протестувальників.

7 тижнів акцій непокори: білоруська опозиція закликає ЄС накласти санкції особисто на Лукашенка

7 тижнів акцій непокори: білоруська опозиція закликає ЄС накласти санкції особисто на Лукашенка

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація