В ОБСЄ пропонують новий мирний план щодо Донбасу замість Мінських угод. Реакція України, РФ і бойовиків

В ОБСЄ пропонують новий мирний план щодо Донбасу замість Мінських угод. Реакція України, РФ і бойовиків

Фото: Getty Images

Автором нового плану є спецпредставник ОБСЄ у Тристоронній контактній групі щодо Донбасу Мартін Сайдік.

В ОБСЄ представили новий мирний план врегулювання конфлікту на Донбасі, який може замінити Мінські домовленості.

Про це заявив спецпредставник ОБСЄ в Тристоронній контактній групі Мартін Сайдік в інтерв'ю австрійській газеті Kleine Zeitung.

"Протягом останніх років ми побачили, що Мінські домовленості є не зовсім чіткими. Важливим моментом є те, що для реалізації центрального елемента - проведення місцевих виборів - потрібна допомога ззовні. Ми дійшли висновку, що це може бути лише ООН", - сказав він, пояснивши, що ОБСЄ має оцінювати виборчий процес, а тому організація не може організовувати вибори.

За словами Сайдіка, на останньому засіданні Ради міністрів закордонних справ ОБСЄ у грудні в Мілані, де були присутні представники України, Росії, Німеччини та Франції, було представлено новий мирний план для врегулювання конфлікту на Донбасі.

Як зазначається, план, автором якого, до речі, є саме Сайдік, передбачається, що ООН та ОБСЄ мають діяти не паралельно, а разом під спільним керівництвом на чолі зі спеціальним представником. Йдеться як про військовий та поліцейський компоненти з боку ООН, так і про спостережну місію ОБСЄ, яка діє на Донбасі.

До того ж, згідно з новим планом, в окремих районах Донецької та Луганської областей необхідно створити перехідну адміністрацію ООН, а також агентство ЄС з відновлення Донбасу.

Окремо наголошується, що представники незаконних угруповань "ДНР/ЛНР" братимуть участь у процесі.

Водночас мирний план мають затвердити парламенти країн-учасниць "Нормандської четвірки": України, Росії, Франції та Німеччини.

Своєю чергою заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Георгій Тука, коментуючи заяву Сайдіка про новий мирний план, запевнив, що йому відомо про нього лише із засобів масової інформації.

"Мушу вас розчарувати: про наявність такого плану нам відомо винятково зі ЗМІ. Першоджерело ми не бачили, тому коментувати складно, оскільки зазвичай диявол криється в деталях. Не знаючи деталей, мені складно сказати, що це якась нова пропозиція", - заявив Тука в ефірі телеканалу "112 Україна".

Тим часом у міністерстві закордонних справ РФ назвали новий мирний план "колишньою концепцією, яка передбачає встановлення міжнародного контролю над Донбасом, введення туди миротворців і поліцейських, контроль над кордоном, створення військово-цивільної адміністрації і фактично відсторонення нинішньої влади", пишуть "РИА Новости".

У терористичній "ЛНР" назвали пропозицію щодо нового плану "безвідповідальною". "Подібні безвідповідальні заяви спецпредставника чинного голови ОБСЄ в Мінській контактній групі не тільки не сприяють стабілізації обстановки в зоні конфлікту, але швидше ускладнюють переговори щодо мирного врегулювання", - сказав самопроголошений міністр закордонних справ "ЛНР" Владислав Дейнего.

Такої ж думки дотримуються і бойовики "ДНР". "Ми бачимо прагнення до саботажу Мінського процесу з боку високопоставленого співробітника ОБСЄ, який ставить під сумнів ефективність роботи цієї авторитетної міжнародної організації, незважаючи на те, що до його прямих обов'язків належать координація та сприяння виконанню Мінських угод", - зауважила самопроголошена глава "МЗС ДНР" Наталія Никонорова.

Нагадаємо, що президент України Петро Порошенко заявив, що введення на Донбас багатонаціональної миротворчої операції під егідою ООН може стати найкращим рішенням для припинення страждань українського народу від агресії, розв'язаної Російською Федерацією. Своєю чергою, спецпредставник Держдепартаменту США в Україні Курт Волкер повідомив, що в миротворчій місії на Донбасі готові взяти участь Швеція, Фінляндія, Австрія, Білорусь, Сербія і Туреччина.

Водночас Росія не згодна з пропозиціями щодо миротворців ООН на Донбасі, але не пропонує варіанти.

Повʼязані теми:

Наступна публікація