В Офісі президента пропонують одночасно випустити на волю Вишинського й Сенцова

В Офісі президента пропонують одночасно випустити на волю Вишинського й Сенцова

Фото: Associated Press

Раніше Зеленський сказав, що першим кроком до нормалізації діалогу могло б стати звільнення українських моряків.

В Офісі президента України вчергове вимагають від Москви звільнення українського режисера Олега Сенцова.

"В Офісі президента з великою зацікавленістю дізналися про пропозицію Російської Федерації щодо звільнення Кирила Вишинського (керівника "РИА Новости Украина") як перший крок доброї волі з боку України. Цілком підтримуємо політику кроків доброї волі і пропонуємо Росії зробити і свій крок назустріч - звільнивши Олега Сенцова. І для взаємної переконаності у спільній добрій волі ми пропонуємо зробити це одночасно", - написала у Facebook прессекретарка президента Юлія Мендель.

Раніше президент України Володимир Зеленський сказав, що першим кроком до нормалізації діалогу Москви і Києва могло б стати звільнення Росією 24 українських моряків. Потім прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков зазначив, що першим кроком для початку нормалізації відносин Росії та України могло б стати повернення до РФ Вишинського.

Справа Вишинського. Подольський районний суд Києва переніс засідання у справі керівника "РИА Новости Украина" Кирила Вишинського, обвинуваченого у державній зраді.

Справа Сенцова. Олег Сенцов був заарештований 10 травня 2014 року в Сімферополі. Федеральна служба безпеки Росії звинуватила його в очолюванні терористичної групи. У серпні 2015 року Північно-Кавказький військовий окружний суд в Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії суворого режиму. Олег Сенцов оголосив голодування 14 травня 2018 року. Відмовляючись від прийому їжі, він вимагав від російської влади звільнення 64 українських громадян, заарештованих з політичних мотивів. Голодування тривало 145 днів - режисер припинив його 6 жовтня через загрозу примусового годування.

Справа 24 моряків. 25 листопада 2018 року два малих броньованих артилерійських катери "Бердянськ" і "Нікополь", а також рейдовий буксир "Яни Капу" здійснювали плановий перехід з Одеси до Бердянська для створення нової бази ВМС в Азовському морі. Вранці того ж дня російський військовий корабель здійснив таран буксира "Яни Капу" недалеко від Керченської протоки. З екіпажу буксира ніхто не постраждав. Після цього російська сторона заблокувала прохід Керченською протокою. Українські кораблі простояли біля Керченської протоки до вечора 25 листопада і вирішили повернутися в Одесу. Після початку руху російські прикордонники почали переслідування українські судна, а після застосували зброю, напавши на них. Кораблі були захоплені, а 24 члени екіпажу взяті в полон. Кілька з них отримали поранення під час нападу

Європарламент закликав РФ негайно звільнити українських моряків та інших бранців

Європарламент закликав РФ негайно звільнити українських моряків та інших бранців

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація