В офісі Зеленського розповіли подробиці перебігу "нормандської зустрічі"

В офісі Зеленського розповіли подробиці перебігу "нормандської зустрічі"

Фото: Associated Press

Лідери розглядають кожен пункт заготовленого комюніке.

Лідери України, Росії, Франції та Німеччини під час "нормандського саміту" проходяться по кожному пункту заздалегідь підготованого комюніке.

Про це заявив заступник глави Офісу президента Кирило Тимошенко.

Він додав, що Володимир Зеленський, Володимир Путін, Ангела Меркель і Еммануель Макрон у робочому настрої. Зустріч триватиме ще кілька годин.

"Як ви знаєте, декілька годин тому розпочалась зустріч у "нормандському форматі", після проведення двосторонніх зустрічей. Наразі зустріч триває у форматі чотирьох лідерів. Лідери обговорюють проєкт комюніке, який був підготовлений до цього, проходяться по кожному пункту заготовленого комюніке і жваво обговорюють кожен пункт. І доходять до якогось фінального проєкту, який буде підписаний, цього комюніке. Наразі так і думаю, що це буде тривати ще декілька годин", - сказав він.

"Я не можу вам сказати про що говорять, тому що це закриті переговори у "нормандському форматі". Щойно буде готовий фінальний проєкт комюніке, чотири лідери вийдуть до представників ЗМІ", - додав Тимошенко.

Він зазначив, що від усіх делегацій присутні радники. За словами заступника керівника Офісу президента, на зустрічі, зокрема, присутні помічник президента Андрій Єрмак, міністр закордонних справ Вадим Пристайко, начальник Генерального штабу Збройних сил Руслан Хомчак та радник президента Руслан Демченко.

"Настрій доволі робочий, жодних питань із цього приводу немає. Всі в робочому настрої за столом обговорюють. "Двосторонки" на декілька хвилин затрималися, це робочі питання, а зараз просто довго триває зустріч у "нормандському форматі" четвірки. Я думаю, що вона буде ще тривати, тому ми з вами ще раз побачимося", - сказав він. 

Нагадаємо, в Парижі 9 грудня відбувається зустріч лідерів Німеччини, Франції, України та Росії. Це - перший "нормандський саміт" з осені 2016 року.

Після прибуття Зеленського до Єлисейського палацу о 14:55 за місцевим часом (15:55 за Києвом), одразу розпочалася зустріч з президентом Франції Еммануелем Макроном, а після 16-ї - з канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель.

О 16:00 була запланована зустріч лідерів країн-учасниць "Нормандського формату", а на 18:45 – пресконференція чотирьох лідерів, однак зустріч "четвірки" розпочалася на дві з половиною години пізніше. Щодо пресконференції, то очільники держав вирішили не проводити її, поки не закінчаться перемовини Зеленського та Путіна. Орієнтовно зустріч з пресою відбудеться о 21:00.

Раніше Володимир Зеленський назвав основні три питання, які будуть обговорюватися на саміті – звільнення полонених за принципом "всіх на всіх", розведення військ по всій лінії фронту, а також умови проведення місцевих виборів на окупованих територіях.

ТСН.ua розповідає деталі кожного із цих пунктів та чого очікувати від переговорів нормандської четвірки щодо Донбасу.

Перепони на шляху переговорів: через що довелося пройти Україні, аби відбулася "нормандська зустріч"

Перепони на шляху переговорів: через що довелося пройти Україні, аби відбулася "нормандська зустріч"
Стаття з добірки новин:
Зустріч "нормандської четвірки"
Наступна публікація