"Змінює демографію”: в ООН офіційно визнали, що Росія порушує Женевські конвенції в Криму

"Змінює демографію”: в ООН офіційно визнали, що Росія порушує Женевські конвенції в Криму

Фото: Постійне представництво України при ООН

Російські окупанти намагаються змінити демографічний склад Криму.

Російська Федерація, переселяючи громадян зі своєї території в анексований Крим, намагається змінити демографію окупованого півострова. А це є прямим порушенням Женевських конвенцій.

Про це повідомляє “Укрінформ”.

Зокрема, постійний представник України при ООН Володимир Єльченко у понеділок, 14 жовтня, під час презентації доповіді генсека ООН Антоніу Гутерріша щодо ситуації з правами людини в окупованому Криму, подякував за офіційне визнання порушень прав людини з боку РФ.

"Згідно з доповіддю (генсека ООН - ред.), Російська Федерація заохочує переміщення власного населення на півострів, що є прямим порушенням Женевських конвенцій і явною ознакою намагань змінити демографічну структуру Криму", - йдеться в повідомленні.

Єльченко також зауважив, що Україна очікує подальших кроків від ООН, спрямованих на припинення цих незаконних дій з боку РФ, а також на запобігання наслідків подібної діяльності окупаційної влади. Крім того, дипломат звернув особливу увагу на головні причини порушень прав людини в анексованому Криму, а саме на іноземну агресію й тимчасову окупацію Росією українського півострова.

Результати Генасамблеї ООН: світ вперше почув чітку позицію Зеленського

Результати Генасамблеї ООН: світ вперше почув чітку позицію Зеленського

Нагадаємо, раніше постпред України при ООН Володимир Єльченко дорікнув генеральному секретареві цієї організації Антоніу Гутеррішу за ігнорування війни на Донбасі. "Як щодо того, щоб сказати хоч слово щодо недавнього нападу та вбивства українських медиків російськими терористами на Донбасі?", - написав український дипломат у своєму Twitter.

Зазначимо, що Верховна Рада України офіційно встановила дату початку російської окупації півострова Крим - 20 лютого 2014 року. Своєю чергою Росія визнавала свій контроль над Кримом від 21 березня 2014 року.

16 березня 2014 року у Криму відбувся псевдореферендум, якому передувало захоплення Ради Криму, українських військових об'єктів і кораблів російськими військовими, так званими "зеленими чоловічками".

Після цього учасникам "референдуму" за президента РФ у Криму почали роздавати пам’ятні медалі та нагороди "За повернення Криму". Наприклад, така є в колишнього керівника відділення російського державного інформагентства "РИА Новости Украина" Кирила Вишинського, якого серед інших 35 осіб Україна видала Росії 7 вересня, щоб повернути бранців Кремля.

Зокрема, у Севастополі причетні до проведення нелегітимного голосування отримали медаль із листівкою, на якій вказано, що це "в пам'ять про "референдум" у місті-герої Севастополі 16 березня 2014 року".

Повʼязані теми:

Наступна публікація