В Україні – гаряча фаза виборчої кампанії: хто рветься до влади, які нововведення та до чого слід готуватися

В Україні – гаряча фаза виборчої кампанії: хто рветься до влади, які нововведення та до чого слід готуватися

Фото: УНІАН

Ці місцеві вибори ризикують стати найбільш заполітизованими.

В Україні, зазвичай, місцеві вибори проходять без особливого ажіотажу. Куди важливішими українці вважають вибори президентські чи парламентські. Але не цього разу. Бо надто привабливі трофеї чекають переможців цих перегонів: мільярдні бюджети, які з'явились на містах внаслідок реформи децентралізації.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.Тижня.

Гаряча фаза виборчої кампанії вже стартувала. Українські міста тепер, наче ярмарок. З кожного рекламного плаката або щитка замість брендових товарів підморгують знайомі і не дуже обличчя. Це означає лиш одне - сезон великого політичного торгу за голоси українців відкрито.

Вибори по-новому

Перше, що здивує виборців, - формат нового бюлетеня. Справа в тому, що цьогоріч українці вперше обиратимуть депутатів міських, районних та обласних рад за відкритими списками. Це означає, що в бюлетені потрібно буде спершу поставити галочку або плюсик навпроти вподобаної партії. А потім поставити ще й номер самого кандидата, якого захочете бачити в депутатському кріслі. Але дуже ускладнює, як сам вибір, так і підрахунки.

На це і був розрахунок, стверджує голова Комітету виборців України Олексій Кошель. Мовляв, на перший раз виникне плутанина з заповненням бюлетенів. А великі політичні гравці цим скористаються заздалегідь.

"В парламенті відбулась така змова більшості партій і вони обрали зручний для себе формат виборчої системи. Партії будуть прикриватись новими обличчями, відомими обличчями, незаангажованими, некорупційними. А на перші місця ставити друзів, партійних спонсорів, сватів і так далі", - каже Кошель.

Ще одне нововведення цієї осені - зміна місця голосування. Тобто, обирати місцеву владу тепер можна не там, де прописаний, а там, де реально мешкаєш. З одного боку, це сильно спрощує життя 1,5 мільйонам переселенців, які нині мешкають не за пропискою. З іншого - легко може стати новою політтехнологією "виборчих туристів".

"Коли ми бачимо, що виборчу адресу змінило 300 осіб, тобто у селі з'явилось 300 нових виборців, а це дуже багато, це може мати принциповий вплив на результати виборів. І для бізнесу, який хоче взяти контроль над громадою, це буде не дуже дорого коштувати", - пояснює голова Комітету виборців України Олексій Кошель.

Ці місцеві вибори ризикують стати найбільш заполітизованими, адже роль партій дуже зростає. Справа в тому, що в громадах, де є понад 10 тисяч виборців, самовисуванці щезнуть як клас. Кандидати можуть йти лише від партій. І це тільки посилює боротьбу.

Мерські бої

Київ, Одеса, Харків, Дніпро, Львів - міста-мільйонники. Тут зосереджені реальні гроші та реальна влада. Щоб отримати їх, охочих вистачає. Конкуренція - шалена. Особливо у столиці. Тож кандидати на мера Києва змагаються в оригінальності.

Щоправда, деякі з них аж надто буквально це сприйняли. Ірина Верещук, претендентка від "Слуги народу", із парасолею в руках літала в столичному небі. Вона - одна з перших кинула виклик чинному главі Києва Віталію Кличку. Однак, сам колишній спортсмен показово намагається відійти від політики. І це теж така передвиборча тактика. Напередодні кампанії "Європейська солідарність" Петра Порошенка публічно пропонувала Кличку співпрацю, але той відмовився. І вирішив балотуватись окремо. Але нині меру столиці на п'яти наступають конкуренти - відомі важковаговики української політики та не менш відомі новачки від шоубізу. В Одесі теж свій шоумен. Від "Слуги народу" на вибори йде Олег Філімонов.

Втім, поки чинні мери міст-мільйонників почуваються аж надто спокійно. І справді, вони мають потужні позиції на місцях. Адже, змогли конвертувати реформу децентралізації, а це означає гроші, у власну популярність. Однак, незамінних людей у країні немає.

Та є ще один нюанс. Хто б не став у керма багатого міста, особливо це стосується столиці, домовлятись все одно доведеться з Офісом президента. Для непоблажливих голів на Банковій завжди знайдеться сокира. В Києві - це закон про столицю, який фактично позбавляє мера доступу до грошей та політичного впливу. Однак, не слід забувати, що стати головним у місті - це тільки пів справи.

Виборчий ярмарок: хто рветься до влади на місцях і які нові правила для виборів у 2020-му

Виборчий ярмарок: хто рветься до влади на місцях і які нові правила для виборів у 2020-му

Великі маленькі партії

Тим часом, партія влади "Слуга народу" від тріумфальної ходи на місцях, схоже, відмовилась. Стратегічний план інший - знайти союзників серед місцевих еліт.

"Жодна з парламентських не мають шансів, або майже не мають шансів виграти вибори у містах великих. Всі мери великих міст мають у містах свою партію. Окрему", - каже політолог Володимир Фесенко.

Так історично склалося, що кожен мер більш-мен великого міста має власну політичну силу імені себе. Але саме на цих місцевих виборах це може зіграти ключову роль. Бо поки парламентські важковаговики змагаються у загальнонаціональних стратегіях, локальні, навпаки, обіцяють вирішити  місцеві проблеми.

Але є ще один новий тренд, який може кардинально змінити хід не лише місцевих виборів, а й вплинути на політичний розклад в країні в цілому - поява нових партій.

"Хто, зараз, ми бачимо, найбільше рекламується по країні? Нові партії. І тут найбільша інтрига - вони готуються до місцевих виборів, а думають вже про наступні парламентські", - зазначає політолог Володимир Фесенко.

Цей тренд одразу зрозуміли чимало новачків.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Вибори
Наступна публікація