В Україні планують створити центр НАТО із вивчення гібридної війни із РФ

В Україні планують створити центр НАТО із вивчення гібридної війни із РФ

Фото: Getty Images

Україні можуть запропонувати статус асоційованого партнера НАТО. 

В Україні планують створити центр НАТО з вивчення досвіду гібридної війни з РФ.

Про це заявив заступник директора Центру дослідження армії, роззброєння і конверсії (ЦДАКР) Михайло Самусь.

Пропозицію можуть озвучити українській стороні вже цього літа – під час саміту НАТО у Варшаві в липні цього року, пише "Інтерфакс-Україна". Також плани обговорять під час запланованого візиту міністра оборони США Ештона Картера до України.

За словами Самуся, в рамках візиту глава Пентагону має намір обговорити з українськими партнерами пропозиції щодо співпраці, які будуть озвучені в ході саміту НАТО у Варшаві, зокрема "створення в Україні центру НАТО з вивчення досвіду гібридної війни з РФ, для того, щоб НАТО могли використовувати цей досвід".

Також Самусь додав, що за певними даними, під час саміту Альянсу Києву можуть запропонувати отримати статус "нового статусу асоційованого партнера НАТО".

Двосторонні візити офіційних представників оборонно-промислового США та України відбудуться у найближчі місяці. На думку експерта, серед тем, що мають особливе значення для підвищення обороноздатності, є проекти зміцненню регіональної безпеки в Чорноморському регіоні.

Він вважає, що акцент повинен бути зроблений на створенні комплексу контролю обстановки на Чорному морі, а також ракетних систем ураження.

Нагадаємо, що у НАТО з'ясовують потреби Україні у зброї. Про це заявив новий головнокомандувач Об'єднаних збройних сил Північноатлантичного Альянсу в Європі, генерал армії США Кертіс Скапаротті.   

Повʼязані теми:

Наступна публікація