В Україні посилять боротьбу з коронавірусом: які доручення роздав Шмигаль

В Україні посилять боротьбу з коронавірусом: які доручення роздав Шмигаль

Місцевій владі мають надати детальний алгоритм на випадок виявлення коронавірусу.

Медики або прикордонники мають оглядати всіх осіб, що прибувають в Україну з-за кордону та через контрольні пункти в’їзду-виїзду з тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей і Автономної Республіки Крим.

Таке доручення дав прем’єр-міністр України Денис Шмигаль за результатами засідання антикризового штабу, йдеться на урядовому порталі.

Також прем’єр доручив міністрам та керівникам центральних органів виконавчої влади здійснити низку заходів, зокрема, забезпечити чергування в пунктах пропуску реанімаційних і медавтомобілей.

Водночас чиновники мають перевірити запаси держрезерву на забезпеченість засобами індивідуального захисту населення з урахуванням тримісячної потреби і до 11 березня визначити обсяг коштів, необхідний для його поповнення.

Крім того, Шмигаль доручив подати інформацію про вітчизняних виробників індивідуальних засобів захисту та з’ясувати їхню здатність забезпечити попит населення та медзакладів. При цьому, керівник Антимонопольного комітету України повинен забезпечити виконання закону про економічну конкуренцію і захист прав пацієнтів під час роздрібної торгівлі засобами захисту.

У той же час, Міністерству охорони здоров’я доручено розробити комунікаційний план і визначити алгоритм дій на випадок виявлення коронавірусу, і передати його місцевим органам влади, а також відпрацювати питання створення мережі центрів контролю і профілактики захворювань.

До 11 березня МОЗ та Міністерство фінансів мають запропонувати, як збільшити фінансування на закупівлю лабораторними центрами МОЗ виробів медичного призначення, засобів індивідуального захисту та діагностичних матеріалів, а також тест-систем для діагностики коронавірусу.

Нагадаємо, в Україні 3 березня зафіксували перший випадок зараженння на коронавірус COVID-19. Інфікованим виявився мешканець Чернівецької області. Він незадовго до цього повернувся з дружиною з Італії. Після повернення до України чоловік отримав пам’ятку про самоізоляцію, і разом з дружиною сумлінно дотримувались рекомендацій. І, як зазначено у пам’ятці, за перших симптомів ГРВІ звернувся до лікаря.

Його госпіталізували. Транспортувала його до медзакладу спеціальна медична бригада. Він перебував в ізоляції. Контактував чоловік лише з дружиною, яка також була ізольована вдома під наглядом лікарів.

Втім, згодом мешканці будинку, де мешкає родина першого хворого українця, пікетували під’їзд. Вимагали слідом за чоловіком, що підхопив в Італії вірус, ушпиталити і його дружину. Згодом жінку ушпиталили - медичних показань для цього не було.

Коронавірус в Україні

Коронавірус в Україні
Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація