В УПЦ КП заперечили, що Філарет не буде балотуватися на посаду предстоятеля Помісної церкви

В УПЦ КП заперечили, що Філарет не буде балотуватися на посаду предстоятеля Помісної церкви

Фото: Reuters

У церкві закликають користуватися першоджерелом.

Українська православна церква Київського патріархату заперечує поширену раніше інформацію, що її глава патріарх Філарет не буде балотуватися на посаду предстоятеля майбутньої Помісної церкви.

Про це ввечері 5 грудня повідомив речник УПЦ КП архієпископ Євстратій Зоря.

Патріарх Філарет ще 19 листопада публічно заявив, як він буде діяти, в тому числі у питанні обрання Предстоятеля єдиної...

Опубліковано Євстратієм Зорею Середа, 5 грудня 2018 р.

"Патріарх Філарет ще 19 листопада публічно заявив, як він буде діяти, в тому числі у питанні обрання Предстоятеля єдиної помісної УПЦ. Тож прошу послуговуватися першоджерелом, а не коментарями чуток, поширення яких лише перешкоджає досягненню рішень, прийнятних для всіх учасників процесу", - написав він у Facebook.

Нагадаємо, речник спікера Верховної Ради Андрія Парубія, релігієзнавець Андрій Ковальов заявив, що, згідно з його інформацією, керівник УПЦ КП Філарет не буде балотуватись на посаду предстоятеля Помісної церкви.

Раніше патріарх УПЦ КП Філарет заявив, не висуватиме самостійно свою кандидатуру для обрання предстоятелем 
єдиної Української церкви, адже це заборонено церковними канонами. Патріах запевнив, що УПЦ КП діятиме згідно з домовленостями з "партнерами". В тексті його заяви йдеться, що самовисування кандидатур на предстоятельство в церкві заборонене, проте від УПЦ КП кандидатом може бути Філарет. 

Також повідомлялося, що вірогідною кандидатурою в предстоятелі об’єднаної під омофором Вселенського патріархату Православної Церкви в Україні є митрополит Вінницький і Барський Симеон Шостацький. 

Предстоятель УАПЦ митрополит Макарій Малетич неодноразово заявляв, що не має амбіцій очолювати об’єднану церкву та не буде висуватися в її керівники. За таких умов митрополита Вінницького Симеона називають однією з реальних альтернатив Філарету. 

На об'єднавчому соборі мають формально створити єдину церкву, ухвалити її статут і обрати предстоятеля

На об'єднавчому соборі мають формально створити єдину церкву, ухвалити її статут і обрати предстоятеля

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація