В уряді готують реабілітацію і компенсації люстрованим у 2014 році чиновникам

В уряді готують реабілітацію і компенсації люстрованим у 2014 році чиновникам

Фото: ТСН.ua

Міністр юстиції вважає, що закон був недосконалим, і за це тепер розплачується вся країна.

Люстрованих посадовців частково реабілітують – Мін’юст готує спеціальну процедуру, яка дозволить переглянути справи та сплатити колишнім владоможцям компенсації. Напередодні український уряд остаточно програв у Стразбурзі справу, в якій п'ятеро таких чиновників оскаржували своє звільнення, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Блакитний мармур та золотий батон у резиденції Януковича Межигір'ї, людська кров та мертві тіла на столичних вулицях, а далі безпорадна перед воєнною агресією Росії держава та порожня скарбниця. Потрясіння від того, що накоїв режим Януковича, сформувало вимогу – владу має бути докорінно очищено, адже злочинне угруповання замість державних інституцій Янукович створив не сам. Одна з авторів люстрації зразка 2014 року Тетяна Козаченко згадує, що саме побачивши тіла вбитих під готелем "Козацький", вона вирішила боротись: "Ви розумієте, який буде супротив тих, хто у владі перебував? Вони накопичили ресурси, вони досі мають політичний вплив, і вони надзвичайно вмотивовані далі перебувати на державних посадах, щоби мати доступ до державного бюджету. Кого ми хочемо повернути? Подивіться, а скільки в країні люстровано? Кому заборонено перебувати на державних посадах? В реєстрі всього тисяча осіб! На всю країну".

Україна програла люстрацію в Європейському суді: якими будуть наслідки перемоги експосадовців

Україна програла люстрацію в Європейському суді: якими будуть наслідки перемоги експосадовців

Влада пручалась, ухвалити закон про люстрацію вдалось не з першої спроби. Переконали депутатів безперервні вуличні акції та так звана сміттєва люстрація – коли посадовців кидали у сміттєві баки. Нині в реєстрі люстрованих 894 особи – це ті керівники держустанов, яких звільнили, застосувавши закон про очищення влади. Дехто відновився на посадах раніше через українські суди або завдяки спецдозволу президента Петра Порошенка. Тепер же й цей список може спорожніти.

Один з п'ятірки позивачів, що перемогли в ЄСПЛ, експодатківець Роман Якубовський вважає, що тепер відновлено справедливість. Він буде домагатись повернення на посаду: "Щоби відповідали ті люди, які дійсно були винні у злочинах. Яким злочином можна назвати те, що я працював у своїй сфері і на своїй посаді протягом 18 років до звільнення? Мій адвокат готує подальші позови щодо наступних кроків про відновлення мене на посаді, відшкодування збитків матеріальних".

Загалом під дію закону потрапляє близько 5 тисяч посадовців із наявних 700 тисяч – менше 1%. Проте міністр юстиції Денис Малюська погоджується з європейськими суддями – коло люстрованих було, на його думку, надто широке. Він називає люстрацію 2014-го популізмом, за який тепер доведеться платити з кишень, а міністерство готує закон, яким експосадовців будуть реабілітувати. "Створити комісію, яка буде переглядати скарги люстрованих чиновників та зможе реагувати на порушення їхніх прав. Наприклад, якщо люстровану особу звільнили через закон про люстрацію і протягом того часу вона отримувала зарплату меншу, ніж була раніше, держава вочевидь мала б сплатити різницю. Можливо, може йтись і про якусь компенсацію невелику моральної шкоди", - вважає Малюська.

Такі компенсації можуть обійтись загалом у десятки чи навіть сотні мільйонів гривень. Хоча, втішає міністр, частково люстрацію усе ж залишать. 10-річна заборона обіймати державні посади і далі діятиме для топпосадовців з оточення Януковича. Зокрема, і для Сергія Тігіпка, якого нині називають одним з кандидатів у прем'єри, бо він працював в уряді Азарова. Не зможуть повернутись у владу у такому разі Андрій Портнов та Олена Лукаш, які нині докладають зусиль для дискредитації Революції Гідності.

Однак Тетяна Козаченко звертає увагу на те, що зазнала краху єдина недосконала спроба очистити владу. І це означає, що посади в Україні й далі передаватимуться мало не у спадок. Тож, система вистояла, відтак трагічні події можуть повторитися, вважає вона.

Як повідомлялося, велика палата Європейського суду з прав людини відмовила Україні в апеляції у справі про люстрацію "Полях та інші проти України". Відповідне рішення ЄСПЛ ухвалив 24 лютого.

Кореспондентка ТСН Марія Васильєва

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Люстрація від Зеленського
Наступна публікація