В ЄС звинуватили Росію у поширенні фейків про COVID-19 для продажу своєї вакцини

В ЄС звинуватили Росію у поширенні фейків про COVID-19 для продажу своєї вакцини

Фото: Associated Press

Російські ЗМІ відгукувалися про одну з вакцин західних розробників як таку, що "перетворює людей на мавп".

Російські державні ЗМІ поширили неправдиву інформацію про європейські та американські вакцини від COVID-19, тим самим намагаючись продати свій препарат від коронавірусу "Супутник V"

Про це у своєму блозі написав верховний представник ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель. 

"Західні розробники вакцин відкрито висміюються в багатомовних російських державних ЗМІ, що в деяких випадках призводить до абсурдних заяв про те, що вакцини перетворять людей на ​​мавп", — написав Боррель. 

Очільник європейської дипломатії вважає, що така дезінформація явно спрямована на країни, в яких Росія хоче продавати свою вакцину "Супутник V". Такі дії загрожують громадському здоров'ю в умовах пандемії COVID-19.

"Терористичні організації, такі, як Ісламська держава, також використовували плутанину в ситуації з COVID-19 для поширення своєї власної пропаганди", — зазначив Борель. 

Зазначимо, британські ЗМІ вже звинувачували Росію у поширенні фейків щодо "Оксфордської" вакцини AstraZeneca. Зокрема, як зазначає The Times, в межах російської кампанії з дезінформації ширилася інформація про те, що вакцина "може перетворити людей на мавп, оскільки вона використовує аденовірус шимпанзе".

  • Президент РФ Володимир Путін заявляв, що російська вакцина працює ефективно і без збоїв, на відміну від британської вакцини, з якою "сталися деякі збої" через те, що вона "містить аденовірус шимпанзе". 
  • Випробування вакцини, в якій використовується біоінженерна версія нешкідливого вірусу застуди, виявленого у шимпанзе, щоб інструктувати людські клітини виробляти антигени, були відновлені у Великій Британії через кілька днів після отримання дозволу від регулятора.
  • Як зазначав голова дослідницької групи з розробки "Оксфордської" вакцини Ендрю Поллард, тип препарату, над яким вони працюють, "дуже-дуже схожий з низкою інших вакцин, включаючи російську, оскільки всі вони використовують вірус застуди від людини або від шимпанзе". 

Повʼязані теми:

Наступна публікація