Лукашенка оголосили персоною нон ґрата в Євросоюзі

Лукашенка оголосили персоною нон ґрата в Євросоюзі

Фото: Associated Press

Депутати Європарламенту закликали Росію утриматися від втручань у справи Білорусі.

Депутати Європарламенту вважають Олександра Лукашенка персоною нон ґрата в Євросоюзі і не визнають його переобраним президентом Білорусі. Вони закликають якнайшвидше скласти список санкцій проти осіб, відповідальних за злочини. 

Спільна заява депутатів з'явилася 17 серпня на сайті Європейської народної партії.

"Ми не визнаємо Олександра Лукашенка переобраним президентом Білорусі і вважаємо його персоною нон ґрата в Європейському Союзі. Ми приєднуємося до білоруського народу в їх попиті на нові і вільні вибори під наглядом незалежних спостерігачів", - йдеться в зверненні. 

Лідери політичних груп Європарламенту також вітають рішення міністрів закордонних справ ЄС про чорний список з осіб, відповідальних за насильство та сфальсифіковані вибори. Вони закликають швидше ввести санкції, аби ці особи не змогли відвідувати ЄС, а їхні активи були заморожені. 

Депутати Європарламенту також згадали про Росію: "Ми закликаємо Російську Федерацію утримуватися від будь-яких втручань, прихованих чи відкритих дій у Білорусі після виборів, і закликаємо установи ЄС та держави-члени пильно протидіяти будь-яким російським діям з цього приводу".

"Ми шкодуємо, що режим Лукашенка заборонив доступ до Білорусі двом членам Європарламенту, Петрасу Австревічусу та Роберту Бідрону, які їхали в приватному порядку до Мінська для підтримки людей у ​​Білорусі", - додали в заяві. 

Звернення підписали найбільші політичні групи Європарламенту - Європейської народної партії, соціал-демократів, Renew Europe, Greens/EFA та ECR.

Нагадаємо:

  • У п'ятницю, 14 серпня, міністри закордонних справ Європейського Союзу погодились підготувати санкції проти Білорусі. 
  • Санкції будуть спрямовані не проти населення, а проти певних осіб, причетних до маніпуляцій з виборами і насильства над протестувальниками.
  • Головним скептиком щодо санкцій проти Білорусі є Угорщина. Так в МЗС Угорщини закликали "продовжувати діалог з Білоруссю і уникати її остракізму (боротьби проти політичних супротивників шляхом їх вигнання).

    Лукашенко VS працівники заводів: епічні кадри страйків на підприємствах Білорусі

    Лукашенко VS працівники заводів: епічні кадри страйків на підприємствах Білорусі

Повʼязані теми:

Наступна публікація