"Вал відмов від Інтерполу": чому Януковича і його поплічників зняли з міжнародного розшуку

"Вал відмов від Інтерполу": чому Януковича і його поплічників зняли з міжнародного розшуку

Фото: Getty Images

У ГПУ ці рішення пояснюють недосконалим українським законодавством.

У середу, 3 травня, Комісія з контролю за файлами Інтерполу припинила розшук позбавленого звання президента України Віктора Януковича та його сина Олександра.

Речник Національної поліції України Ярослав Тракало розповів, що комісія також зобов'язала Генеральний секретаріат Інтерполу видалити з бази розшуку Януковича та усю інформацію стосовно його сина Олександра. Українське бюро передало отриману інформацію, а саме копію рішення Комісії з контролю за файлами Інтерполу щодо Януковича, Генеральній прокуратурі України як органу досудового розслідування.

Окрім Януковича, Інтерпол зняв з розшуку двох посадовців його режиму – екс-голову Адміністрації президента та екс-секретаря РНБО Андрія Клюєва і екс-міністра енергетики та вугільної промисловості Едуарда Ставицького.

Також Інтерпол відмовився оголошувати у розшук скандального народного депутата Олександра Онищенка, якого в Україні звинувачують у нанесені державі шкоди на суму 3 млрд грн. Українське бюро Інтерполу передало цю інформацію в НАБУ.

Фото: Прес-секретар Олександра Януковича

Фото: Прес-секретар Олександра Януковича

Адвокат: Інтерпол визнав справу політичною

Адвокат екс-міністра Ставицького Юрій Іващенко на своїй сторінці у Facebook переконує, що Інтерпол визнав справу щодо його клієнта політичною.

"Сьогодні отримано офіційне підтвердження з Інтерполу і від Комісії з контролю за файлами Інтерполу, що скарга Едуарда Ставицького повністю задоволена, його кримінальне переслідування визнано політичним. Комісія взяла до уваги наші аргументи", - зазначив адвокат.

У ГПУ знайшли своє пояснення рішенням Інтерполу

Заступник Генерального прокурора Євген Єнін і начальник Департаменту спецрозслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк пояснюють рішення Інтерполу недосконалістю українського законодавства.

"Нещодавні рішення Інтерполу про зняття з міжнародного розшуку представників режиму Януковича пов'язані, перш за все, з недосконалістю кримінально-процесуального законодавства України в частині обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Зокрема, ухвала судів про дозвіл на затримання з метою приводу до суду для участі у розгляді клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою не вважається ухвалою про тримання підозрюваного/обвинувачуваного під вартою. Відповідно, згідно з правилами Інтерполу, особу, щодо якої не обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, не може бути оголошено в міжнародний розшук", - пояснив Єнін.

Він додав, що окремі районні суди Києва відмовляються виносити ухвали про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою без участі підозрюваного.

Євген Єнін зазначив, що рішення Інтерполу не вплине на початок судового процесу з обвинувачення Віктора Януковича у державній зраді, що розпочнеться 4 травня.

Сергій Горбатюк у свою чергу запевнив, що рішення Інтерполу будуть оскаржені, а в українське законодавство, можливо, внесуть зміни. Він наголосив, що зняття з міжнародного розшуку Януковича відбулося не через недоліки слідства чи допущені порушення слідчими органами.

Перше засідання у справі про державну зраду Януковича призначено на 4 травня

Перше засідання у справі про державну зраду Януковича призначено на 4 травня

Ар'єв: на рішення Інтерполу вплинула резолюція ПАРЄ

Народний депутат України і член Парламентської асамблеї Ради Європи Володимир Ар'єв зі свого боку вважає, що вал відмов Інтерпола розшукувати Януковича та інших посадовців пов'язаний із нещодавньою резолюцією ПАРЄ. У ній йдеться про "політичні ознаки" використання Інтерпола.

"Тільки от чомусь виконувати резолюцію Інтерпол почав не з переслідуваних режимами правозахисників чи опозиціонерів, а зі злодюг-казнокрадів", - написав Ар'єв у Facebook.

Перемоги України в Інтерполі

Окрім того, що Інтерпол відмовив у міжнародному розшуку Януковича і Ко, він також відмовив Росії у розшуку екс-прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка, якого російські правоохоронці звинувачують в участі у війні у Чечні.

Про це повідомив міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков на своїй сторінці у Twitter, оприлюднивши копію документа.

"Інтерпол 3 травня офіційно відмовив Росії в абсурдному звинуваченні і запиті на міжнародний розшук щодо Арсенія. Гебістська провокація луснула", - зазначив він.

Разом із тим, у міжнародний розшук було оголошено колишнього заступника голови правління банку "Фінанси та кредит" Олега Шапкіна. Його звинувачують у викраденні та привласненні майна шляхом зловживання службовим становищем.

РФ просить в Інтерполу екстрадувати в Росію Арсенія Яценюка

РФ просить в Інтерполу екстрадувати в Росію Арсенія Яценюка
 

Повʼязані теми:

Наступна публікація