Важка розмова про вибори і "координати безпеки" на Донбасі. Як пройшла "нормандська" зустріч у Берліні

Важка розмова про вибори і "координати безпеки" на Донбасі. Як пройшла "нормандська" зустріч у Берліні

Фото: Reuters

Дипломати зазначили, що сьогоднішня зустріч була більш продуктивною, ніж попередня.

11 травня у Берліні відбулася зустріч "нормандської четвірки" на рівні міністрів закордонних справ України, Німеччини, Росії і Франції.

На порядку денному була ситуація на Сході України, зокрема, відновлення безпеки на Донбасі і проведення виборів на контрольованих бойовиками територіях.

Попередня зустріч у такому форматі відбулася 4 березня 2016 року в Парижі. Незважаючи на заяви французького міністра про те, що вибори на Донбасі мають бути проведені до кінця липня, насправді ніяких домовленостей тоді досягти не вдалося. Український дипломат Павло Клімкін попросив не зважати на "різні інтерпретації", наголосивши, що позиція України - спочатку безпека. Чого Україні поки ніхто не гарантує.

Зазначимо, що дипломатичні перемовини відбувалися на фоні постійних обстрілів з боку бойовиків, які використовують заборонену Мінськими домовленостями зброю, навчань бойовиків та посилення російсько-терористичних військ військовою технікою та особовим складом з числа російських військових.

Порівняно з попередньою (міністри розмовляли 4 години), сьогоднішня зустріч тривала недовго і, за словами голови МЗС Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра, атмосфера на цих перемовинах була кращою.

Чергова зустріч у Нормандському форматі завершилася у Берліні

Чергова зустріч у Нормандському форматі завершилася у Берліні

Тим не менш німецький урядовець визнав, що розмова видалася важкою і позиції сторін поки ще далекі одна від одної. Найбільш складним питанням німецький міністр назвав проведення виборів. "Політичний процес іде важко. Без проривів сьогодні", - додав Штайнмаєр.

Він, зокрема, повідомив, що сторони домовилися про необхідність напрацювання компромісної пропозиції на основі української та російської точок зору. "Сьогодні після консультацій ми попросили керівника робочої групи політичного процесу П'єра Мореля, французького посла, на основі [матеріалу] представленого обома сторонами, спробувати найближчими місяцями розробити компромісне рішення і представити його робочій групі", - заявив Штайнмаєр журналістам у Берліні.

Він також повідомив, що сторони внесли пропозиції з конкретними координатами і термінами виконання зі створення нейтральних зон і скорочення військових контингентів уздовж лінії розмежування.

Крім того, Штайнмайєр запевнив, що сторони домовилися про конкретні кроки у питанні зміцнення безпеки на Донбасі. Водночас, які це кроки - міністр не конкретизував.

Російський погляд

Своєю чергою, російський міністр Сергій Лавров за результатами зустрічі повідомив, що є домовленість щодо відведення озброєнь на Донбасі і забезпечення припинення вогню. До останнього мають залучити офіцерів Спільного центру координації та контролю за дотриманням режиму припинення вогню (СЦКК). Міністр наголосив, що усі сторони прагнуть виконання Мінську-2.

Лавров також декларував прихильність принципам обміну полонених всіх на всіх. На жаль, він поки що не виконується. Нагадаємо, що українська сторона домовилася з бойовиками про нерівноцінний обмін на Великдень - 50 їхніх полонених на 25 наших заручників. І навіть цей варіант зірвався - бойовики передумали, пояснень ніхто не надавав. 

Не обійшов увагою Лавров й улюблене питання виборів на Донбасі та повної амністії. "Багато часу ми присвятили політичним аспектам Мінських домовленостей. Головний підсумок полягає в тому, що було підтверджено взаємозалежне рішення всіх проблем. Це стосується і виборів до місцевих органів самоврядування в Донбасі, це стосується і необхідності прийняти в Україні закону про особливий статус Донбасу, і питань щодо відображення цього статусу в Конституції України, і, звичайно ж, амністії, тому що проводити вибори і врегулювати конфлікт, не забезпечивши національного примирення, просто неможливо", - сказав Лавров.

Українська позиція

Голова МЗС України Павло Клімкін підтвердив, що "Нормандська четвірка" досягла певного прогресу в питанні безпеки на окупованому Донбасі, але питання виборів залишилося без зрушень.

"Ми не змогли досягти угод по основних ключових питаннях. На жаль, незгоди з критичним і ключовим моментам призводять до того, що, можливо, буде заморожений Мінський процес", - повідомив Павло Клімкін.

Також глава МЗС зазначив, що питання про безпеку піднімалися кілька разів та було досягнуто деяких компромісів. "Ми домовилися, що ОБСЄ запровадить нові пропозиції в сфері безпеки", - зазначив він.

За його словами, Україна запропонувала триступеневий план для здійснення місією ОБСЄ контролю на українсько-російському кордоні на Донбасі. "Ми запропонували триступеневий план баз для СММ (спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Донбасі), з яких можна буде контролювати кордон", - додав Клімкін.

Глава МЗС України також повідомив, що вчора, 10 травня, під час зустрічі заступників міністрів були представлені дуже детальні пропозиції щодо безпекового питання. "Ці пропозиції стосуються координат, зон розведення, створення зон безпеки, яким чином просуватися далі в напрямку розмінування, яким чином примусити Росію та підтримуваних Росією бойовиків надати доступ місії ОБСЄ, щоб якимось чином контролювати ситуацію на Донбасі і, звичайно, ключове питання - моніторинг кордонів", - сказав міністр.

Повʼязані теми:

Наступна публікація