Вбивчі перепалки та звинувачення влади: "одеська маршрутка" Саакашвілі доїхала до кінцевої

Вбивчі перепалки та звинувачення влади: "одеська маршрутка" Саакашвілі доїхала до кінцевої

Фото: УНІАН

Разом із ним без політичних заяв, із формальними причинами виходить і грузинський керівник поліції області Гіоргі Лорткіпанідзе.

Сьогодні, 7 листопада у відставку подав глава Одеської облдержадміністрації Міхеіл Саакашвілі. За  півтора роки на цій посаді Саакашвілі встиг публічно звинуватити у затягуванні реформ й непротидії  корупції ледь не весь склад уряду.

Про це йдеться у сюжеті програми ТСН.19:30.

Саакашвілі звинувачував тодішнього прем'єра Яценюка, а ще публічно сварився з Аваковим, навіть вилив на нього воду, вправлявся у красномовстві з міським головою Одеси Трухановим мав вбивчі перепалки з главою фіскальної служби Насіровим. Було багато гострої риторики. Сьогодні ж він уперше прямо звинуватив президента Петра Порошенка. В адміністрації президента відповіли стримано: чекають на заяву, яку Порошенко невідкладно підпише. У Кабінеті міністрів повідомили, що вони готові.

В українську велику політику – через "одеську маршрутку" Міхеіл Саакашвілі зайшов улітку минулого року.  Сьогодні "одеська маршрутка" Саакашвілі доїхала до кінцевої.

"Я вирішив подати у відставку і почати новий етап боротьби. У мене не опустяться руки, я не втомлюся. Нехай вони не сподіваються. У мене вистачить сил позбавити Україну від цієї мерзоти!", – заявив голова Одеської ОДА Міхеіл Саакашвілі.

Разом із ним без політичних заяв, із формальними причинами "поліції потрібна нова кров" – виходить і грузинський керівник поліції області Гіоргі Лорткіпанідзе.

"Я йду з посади начальника поліції Одеської області, проте як громадянин України, як генерал поліції залишаюся на службі держави і верховного головнокомандуючого", – заявив Гіоргі Лорткіпанідзе.

Щоб оголосити про відставку, глава Одещини зібрав свою команду просто неба, біля морвокзалу. Як символи його реформ, обабіч Саакашвілі молоді – помічниця Бобровська та керівниця митниці Марушевська. Саакашвілі кілька разів повторює, що йому набридло, а усе молоде і прогресивне в Україні рубає під корінь команда президента.

"Мені набридло! І яка різниця українцям, хто буде до них байдуже ставитися – Порошенко або Янукович. Яка різниця українцям, хто їх буде грабувати Єнакіївський або Кононенко. Яка різниця українцям, хто буде все собі привласнювати – якийсь Ковальчук або Клюєв.", – сказав Саакашвілі.

Свого однокурсника і товариша, колишнього президента Грузії, амбітного і яскравого політика, Порошенко призначив главою однієї з найперспективніших та найбагатших областей України. Саакашвілі обіцяв змінити регіон – побороти корупцію на митниці, побудувати дороги, розвинути туризм. Більш відомого і політично активного губернатора за цей час в Україні не було. Саакашвілі практично відразу  увійшов у відкрите протистояння з командою тодішнього прем'єра Арсенія Яценюка. Апофеозом їхнього конфлікту стала публічна сварка на раді реформ у Президента між міністром внутрішніх справ Аваковим та самим Саакашвілі.

Відправити у відставку Яценюка, за словами Саакашвілі, було частиною їхнього з президентом плану.

"Коли ми говорили, що будемо все змінювати, президент Порошенко мені говорив, що йому заважав Яценюк. Ми створили рух за очищення і ми допомогли йому позбутися від Яценюка. І чим це закінчилося? Склад Яценюка був трохи посунутий складом президента в цих же схемах. Як грабували, так і грабують. Більш того – БЮТ і Насіров "стовпи корупції" залишилися на своїх місцях", – говорив Саакашвілі.

Своєю чергою, з Адміністрації Президента нам надіслали письмовий коментар щодо заяв Саакашвілі.

"Якщо Кабінет Міністрів України внесе подання, президент України підпише відставку Саакашвілі. При цьому будуть проаналізовані справжні підстави для його звільнення", – йшлося у повідомленні.

Саакашвілі і сам не високо оцінює свої здобутки на посаді губернатора, каже, спочатку слід очистити Київ від корупціонерів. Одеські експерти в оцінюванні його діяльності також стримані.

Відправившись з Одеського порту у всеукраїнське плавання, Саакашвілі може невдовзі очолити політичну партію Хвиля. Наразі існує лише ініціативна група, що працює над її створенням, першопрохідцем став колишній грузинський заступник генпрокурора Давид Сакварелідзе. Виїжджати з України Саакашвілі не збирається. У Грузії проти нього відкрито низку кримінальних проваджень, чинна грузинська влада обіцяє затримати його, якщо Саакашвілі спробує повернутися.

Грузинські відставки в Одесі: чому йдуть губернатор Саакашвілі та головний поліцейський Лорткіпанідзе

Грузинські відставки в Одесі: чому йдуть губернатор Саакашвілі та головний поліцейський Лорткіпанідзе

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Призначення Саакашвілі
Наступна публікація