"Ведуться політичні перемовини". Адвокат Полозов розповів про долю захоплених українських кораблів

"Ведуться політичні перемовини". Адвокат Полозов розповів про долю захоплених українських кораблів

Фото: УНІАН

Росія продовжує порушувати наказ Міжнародного трибуналу ООН з морського права в частині повернення Україні захоплених кораблів.

Адвокат Микола Полозов заявляє, що доля захоплених Росією у Керченській протоці українських кораблів може бути вирішена шляхом політичних переговорів. Наразі, за його словами, в рамках кримінальної справи проти військовополонених моряків, яке продовжується в російській юрисдикції, кораблі є речовими доказами у цій справі. 

Адвокат підкреслює, хоча Міжнародний трибунал ООН з морського права і наказав Росії повернути кораблі Україні, до теперішнього часу наказ не виконано.

Про це Полозов розповів в коментарі ТСН.ua.

Він нагадав, що ще 25 червня МЗС Росії направив ноту на адресу МЗС України, в якій вказав, що Росія готова передати кораблі, але оскільки вони є речовими доказами, передати їх на тимчасове зберігання до винесення вироку у цій справі. "За російським законодавством долю речових доказів зобов'язаний визначити суд у вироку. Таким чином, питання українських кораблів залишається незакритим. Наскільки мені відомо, ведуться політичні переговори між владою Росії і України", - сказав адвокат.

Полозов зауважив, що він не є учасником цих переговорів, тому не може сказати, на якій вони стадії, чи визначена в них доля кораблів. 

Одночасно адвокат підкреслив, що кримінальна справа в рамках російської юрисдикції триває, адвокати зупинилися на стадії ознайомлення з матеріалами справи. 

"Це обумовлено тим, що Міжнародний трибунал ООН з морського права, коли виносив свій вирок, пішов на певний компроміс, в пункті 19 він не задовольнив вимоги України щодо припинення кримінальної справи і дозволив Росії продовжувати цю кримінальну справу, чим російська влада із задоволенням користується... Тому можна з упевненістю заявляти тільки одне: поки Росія не передасть кораблі Україні, наказ Міжнародного трибуналу ООН не є виконаним", - наголосив Полозов.

Нагадаємо, 7 вересня відбувся обмін полоненими між Україною та РФ у форматі "35 на 35". Літак з українськими бранцями приземлився у столичному аеропорту "Бориспіль", де на нього чекали рідні та близькі, журналісти і президент України Володимир Зеленський. Серед українців, які повернулися додому – Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Павло Гриб, Володимир Балух, Микола Карпюк, українські моряки, захоплені росіянами у Керченській протоці та інші. Повний список усіх 35 звільнених українців - дивіться за посиланням

Натомість літак з росіянами був направлений до московського аеропорту "Внуково". Серед осіб, яких в рамках обміну направили до Москви, були серед інших колишній зенітник "ДНР" Володимир Цемахта звинувачений у держзраді керівник "РИА Новости Україна"  Кирило Вишинський. Цемаха, який є фігурантом справи про збиття рейсу MH17, перед обміном допитали голландські слідчі

Повний список, тих, кого Україна віддала Росії задля повернення своїх бранців, дивіться тут.

СБУ затримала російське судно, яке брало участь у захопленні українських кораблів

СБУ затримала російське судно, яке брало участь у захопленні українських кораблів

Повʼязані теми:

Наступна публікація