Великі штрафи за три роки. Яку відповідальність передбачає закон про українську мову

Великі штрафи за три роки. Яку відповідальність передбачає закон про українську мову

Фото: УНІАН

Законодавці ввели можливість використовувати іншу мову в побуті.

Парламент ухвалив закон про українську мову, який після підписання президентом України зобов’яже посадових осіб використовувати на роботі державну мову, а громадяни повинні нею володіти та використовувати у сферах публічного спілкування (освіта, наука, культура, телебачення, книгодрукування, електронні інформсистеми, обслуговування, спорт, пошта, юридичні послуги, охорона здоров’я, транспорт, виготовлення реклами, діяльності громадських організацій, партій). Крім того, володіння мовою стане умовою набуття громадянства України.

За словами одного з авторів законопроекту Миколи Княжицького, адміністративна відповідальність буде введена через три роки. За цей час в усіх областях будуть відкриті центри з безкоштовного вивчення української мови. Закон також передбачає використання української мови в армії. "Закон вводить українську мову в армію, але не вводить жодних санкцій чи адміністративних покарань за те, що хтось з військових не зможе говорити українською, тому що українські військові хочуть і вже зараз спілкуються українською", - додав він.

Слід також зазначити, що правки до ухваленого законопроекту будуть внесені, за словами авторів, протягом кількох днів. Тоді і буде зрозуміла повна відповідальність за порушення норм закону.

У разі порушення норм закону законодавці передбачили систему покарання. Наразі розмір неоподатковуваного мінімуму доходів громадян становить 17 гривень.

Порушення суб'єктами господарювання - складається акт, в якому йдеться про попередження. У разі повторного порушення протягом року - штраф від 300 до 400 мінімумів (5100-6800 гривень).

Якщо зафіксовані порушення норм державними службовцями, у судочинстві, правоохоронцями тощо – штраф у розмірі від 200 до 400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3400 - 6800 гривень).

Порушення у сфері освіти, науки, культури, книговидання, у користувацьких інтерфейсах комп’ютерних програм та веб-сайтів, у сфері інформації для загального ознайомлення, публічних заходів, технічної і проектної документації, реклами, охорони здоров'я, спорту, телекомунікацій та поштового зв'язку, транспорту - від 200 до 300 мінімумів (3400-5100 гривень).

Порушення друкованими засобами масової інформації - від 400 до 500 мінімумів (6800-8500 гривень).

Інші, ніж визначені частинами першою – третьою цієї статті - штраф від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Повторне протягом року вчинення порушення - штраф від 500 до 700 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (8500-11900 гривень). Повторне протягом року порушення - штраф від п’ятисот до семисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян .

Повторне невиконання законних вимог уповноваженого із захисту державної мови – штраф на посадових осіб від ста до двохсот (1700-3400 гривень);

Утім, закон гарантуватиме громадянам вільно обирати мову у повсякденному житті.

Українську мову підтримуватимуть на державному рівні. Йдеться про розвиток мови жестів, застосування до вимог українського правопису, заміну іншомовних слів на український лад, запобігання вульгаризації та змішування її з іншими мовами, поширення знань про українську мову та її роль у культурі, популяризацію діалектів та говірок та їхнє збереження, поширення у світі та сприяння в задоволенні мовних потреб закордонних українців.

Повʼязані теми:

Наступна публікація