Венеціанська комісія схвалила зміни до Конституції України в частині правосуддя

Венеціанська комісія схвалила зміни до Конституції України в частині правосуддя

Венеціанська комісія схвалила зміни до Конституції. / Фото: УНІАН

Венеціанська комісія також привітала норми проекту, спрямовані на зміцнення незалежності Конституційного суду. 

У вівторок, 22 грудня, Венеціанська комісія затвердила Меморандум Секретаріату щодо відповідності проекту Закону "Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)" остаточному висновку Комісії від 26 жовтня 2015 року.

"За винятком рекомендації, що кваліфікована більшість могла би бути потрібною для обрання Верховною Радою 2 членів Вищої ради правосуддя та 6 суддів Конституційного суду, і згоди Верховної Ради щодо призначення та звільнення президентом Генерального прокурора, всі рекомендації, сформульовані у висновку CDL-AD(2015)027 Венеціанської комісії, були дотримані", - йдеться у Меморандумі.

Зокрема, як повідомляє УНІАН, в остаточному проекті враховані рекомендації про скасування 5-річного "випробувального" терміну, скасування "порушення присяги" як підстави для звільнення судді, вилучення повноважень Верховної Ради обирати суддів, позбавлення президента повноважень переводити та звільняти суддів, а також щодо утворення судів законом.

Враховані рекомендації, відповідно до яких, в Конституції має бути зазначена така підстава для звільнення судді як неможливість підтвердження легальності джерел доходів.

Венеціанська комісія також привітала норми проекту, спрямовані на зміцнення незалежності Конституційного суду та запровадження інституту конституційної скарги.

Крім того, була врахована вимога Венеціанської комісії щодо позбавлення парламенту права висловлювати недовіру генеральному прокурору, виключення загального нагляду з функцій органів прокуратури.

"Всі суттєві рекомендації Венеціанської комісії в проекті змін до Конституції були враховані, що знайшло підтримку та підтвердження європейських експертів в затвердженому Секретаріатом Меморандумі щодо відповідності", - прокоментував затверджений Меморандум заступник глави Адміністрації президента, секретар Конституційної комісії Олексій Філатов.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація