Верховна Рада попросила Нідерланди піти на компроміс щодо Угоди про асоціацію з ЄС

Верховна Рада попросила Нідерланди піти на компроміс щодо Угоди про асоціацію з ЄС

Фото: УНІАН

Український парламент звернувся до країн ЄС із проханням завершити ратифікацію документа, щоб зокрема стримати збройну агресію РФ.

Верховна Рада України прийняла рішення щодо звернення до країн Євросоюзу з проханням завершити ратифікацію Угоди про асоціацію з ЄС.

За нього проголосували 234 з 348 народних обранців, передає УНІАН.

У рамках цього звернення ВР закликає парламент Королівства Нідерланди "уникнути прийняття рішення, яке матиме дискримінаційний стосовно України характер" і загрожуватиме імплементації Угоди про асоціацію.

Також Верховна Рада звернулася до уряду Нідерландів з проханням виробити виважене рішення, яке "однаковою мірою враховуватиме інтереси нідерландського населення, України та ЄС".

"Можливим виходом з цієї ситуації могла б бути інтерпретаційна заява з боку Палати представників та Сенату Королівства Нідерланди", — йдеться у зверненні, яке також передбачає прохання підтвердити рішення Сенату Нідерландів щодо ратифікації угоди про асоціацію, прийняте 2015 року до референдуму. 

В українському зверненні наголошується, що відмова Нідерландів від ратифікації Угоди про асоціацію "поставить під сумнів надійність та авторитетність усього Європейського Союзу як партнера в очах українців та інших міжнародних партнерів".

Між іншим, уже 27 із 28 держав-членів Європейського Союзу здійснили необхідні процедури щодо ратифікації Угоди. Тож очікують на компромісне рішення Королівства Нідерланди, чий народ навесні цього року проголосував проти ратифікації документа.

Нагадаємо, 6 квітня у Нідерландах відбувся референдум щодо угоди про асоціацію України і ЄС.  Згідно з нідерландським законодавством, він має консультативний характер, а, отже, остаточне рішення про ратифікацію Угоди після проведення внутрішніх дискусій і процедур буде ухвалювати уряд Нідерландів.

Результати референдуму були оголошені в Гаазі у міжнародному прес-центрі Nieuwspoort. Згідно з даними, явка становила 32,28%, проти проголосували 61%, за – 38,21%. 

Референдум у Нідерландах

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація