Верховний комісар ООН не наважився порівняти "паспорти" ОРДЛО з документами Ліги націй для біженців

Верховний комісар ООН не наважився порівняти "паспорти" ОРДЛО з документами Ліги націй для біженців

Філіппо Ґранді / Фото: Reuters

Комісар заявив, що документи потрібні, але Мінськ ускладнювати не можна.

Верховний комісар ООН у справах біженців Філіппо Ґранді днями навідався до Москви, де провів зустрічі із главою МЗС РФ Сергієм Лавровим та очільником МНС РФ Володимиром Пучковим. 

За підсумками перемовин Ґранді в інтерв'ю ресурсу Комерсант.ru відмовився порівнювати визнання Росією так званих "паспортів" ОРДЛО з нансенівськими, які свого часу видавала біженцям Ліга націй.

Так, на запитання російського журналіста про те, чи зможуть "документи" ОРДЛО стати чимось на зразок нансенівських, Ґранді відповів:

"Я не знаю. З одного боку, важливо, щоб у людей були документи. Але, з іншого боку, не можна, щоб робилися кроки, які ускладнюють мінський мирний процес. Я не кажу, що це такий крок — будь ласка, не зрозумійте мене неправильно. Але треба пам'ятати, що головне завдання — домогтися врегулювання".

При цьому Ґранді наголосив, що Ліга націй видавала документи особам без громадянства, що не скажеш про жителів ОРДЛО.

"І потім, нансенівські паспорти видавалися особам без громадянства та без документів. І вони видавалися Лігою націй", — додав він.

Нагадаємо, у суботу, 18 лютого, у другий день Мюнхенської безпекової конференції, на якій світові лідери закликали Росію до виконання Мінських домовленостей і деескалації конфлікту на Донбасі, прес-служба Кремля повідомила про підписання Володимиром Путіним указу про визнання так званих "паспортів" ОРДЛО

Президент Петро Порошенко у відповідь заявив, що визнавши "паспорти" "ДНР" та "ЛНР", президент РФ Володимир Путін учергове підтвердив, що окупацією Донбасу керують не бойовики-сепаратисти, а безпосередньо Кремль.

Легалізацію так званих "паспортів" терористичних "ЛНР" і "ДНР" засудила світова спільнота, зокрема негативно висловилися в посольстві США в Україні та в ОБСЄ, назвавши такі дії порушенням Мінських угод та підриванням мирних зусиль в Україні.

Порошенко відреагував на визнання Росією паспортів незаконних "Л/ДНР"

Порошенко відреагував на визнання Росією паспортів незаконних "Л/ДНР"

Повʼязані теми:

Наступна публікація