Верховний суд просить Зеленського заветувати президентську судову реформу

Верховний суд просить Зеленського заветувати президентську судову реформу

Фото: Верховний Суд України

Звернення до глави держави було затверджено на пленумі суду.

У п’ятницю, 25 жовтня, відбувся пленум Верховного суду України. Його учасники прийняли звернення до президента Володимира Зеленського з проханням про вето на закон № 1008.

Як пояснила голова суду Валентина Данішевська, у вересні пленум надав свій висновок щодо відповідного законопроєкту. Судді висловили низку зауважень і надали свої пропозицій до положень цього документа, а також попросили відтермінувати розгляд законодавчої ініціативи задля проведення консультацій з суддівською спільнотою України та міжнародними експертами.

"Ми не почули від міжнародних організацій іншої думки, крім тієї, що квапливе прийняття змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та окремих законів України щодо діяльності органів суддівського врядування, необговорення цих змін фактично ставить під сумнів надійність України як партнера ключових європейських інституцій", − наголосила Данішевська.

Вона також акцентувала увагу на тому, що основні пропозиції та застереження представників судової влади не були враховані при схваленні остаточного тексту проєкту. Оскільки закон підлягає підписанню президентом, пленум закликав главу держави скористатися правом вето. "Боротьба за незалежність судової системи має продовжуватися. І не лише зараз, коли існує небезпека підписання та набрання чинності Законом, деякі положення якого несуть у собі загрозу незалежності судової влади. Ми повинні щодня стежити за тим, щоб зазіхань на незалежність судової системи не було", − пояснила голова ВС.

У зверненні до Зеленського судді наголошують також на тому, що кількість суддів Верховного суду може змінюватися, але спочатку потрібно укомплектувати кваліфікованими кадрами суди першої та апеляційної інстанцій, забезпечити єдність судової практики, що в результаті призведе до підвищення авторитету цих судів і зниження очікувань учасників процесу щодо можливості успішного оскарження рішень у ВС. "Ми наголошуємо на небезпечності деяких норм згаданого закону не тому, що хочемо стагнації. Ми хочемо розвитку та змін. Але таких змін, які б приносили позитивні результати для судової системи, для громадян та для країни", − підкреслила Данішевська.

Як повідомлялося, 16 жовтня Верховна Рада України ухвалила в другому читанні та в цілому президентський законопроєкт №1008 про судову реформу. За документ проголосували 236 нардепів. Закон передбачає скорочення кількості суддів, створення етичної комісії, запровадження нового порядку формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів та розширення переліку посад, на які поширюється люстрація.

Реформування відомства: Генпрокуратура має стати "офісом генерального прокурора"

Реформування відомства: Генпрокуратура має стати "офісом генерального прокурора"

Повʼязані теми:

Наступна публікація