Вертикаль Порошенка масово йде у відставку

Вертикаль Порошенка масово йде у відставку

Чиновники не чекають на рішення нової влади.

Призначення Верховною Радою на 20 травня інавгурації Володимира Зеленського спровокувало хвилю відставок чиновників вищої ланки від областей до Адміністрації президента. Деякі з них просто оголосили про відставку, стосовно інших укази про звільнення на сайті глави держави вже опубліковано. Втім, по суті перший факт передавання влади наступникам.

Адміністрація президента

Ігор Райнін - глава Адміністрації президента України. Указ про відставку буде опубліковано ввечері 19 травня напередодні інавгурації Володимира Зеленського.

Костянтин Єлісєєв - заступник глави Адміністрації президента України. Він очолював зовнішній напрям роботи в АП. До цього він більше 5 років був послом України при Європейському Союзі.

Віталій Ковальчук - заступник глави Адміністрації президента України і колишній глава передвиборчого штабу Петра Порошенка. Він не буде займатися переформатуванням партії БПП та думає над подальшими варіантами. В АП Ковальчук відповідав за зв'язки з Кабінетом міністрів і регіонами. Він двічі очолював передвиборчий штаб Порошенка під час президентських виборів у 2014 та 2019 роках. Був одним із керівників партії "УДАР Віталія Кличка", а також керував кампанією партії на виборах у Верховну Раду в 2012. 

Олексій Філатов - заступник глави АП. Указ щодо звільнення підписаний Петром Порошенком. 

Сергій Марченко - заступник глави АП. Указ щодо звільнення оприлюднено 19 травня. 

Святослав Цеголко - прес-секретар президента. Указ про звільнення підписаний Порошенком у п'ятницю, 17 травня, ввечері. 

Дмитро Ярмак - уповноважений президента з питань контролю за діяльністю Служби безпеки України.

Микола Кулеба - уповноважений президента з прав дитини.

Одночасно були оприлюднені низка указів про звільнення радників президента:

Юрій Бірюков - радник президента України (поза штатом), волонтер і помічник міністра оборони.

Ростислав Павленко - директор Національного інституту стратегічних досліджень, радник президента України (поза штатом).

Сергій Березенко - радник президента України (поза штатом), народний депутат (фракція БПП).

Лєшек Бальцерович - радник президента України (поза штатом), автор "шокової терапії" польських реформ.

Марія Гайдар - радник президента України (поза штатом).

Сергій Куніцин - радник президента України (поза штатом), народний депутат (фракція БПП).

Олександр Домбровський - радник президента України (поза штатом), народний депутат (фракція БПП).

Ігор Гринів - радник президента України (поза штатом), народний депутат (фракція БПП).

Олександр Пасхавер - радник президента України (поза штатом), відомий економіст.

Віктор Король - радник президента України (поза штатом), народний депутат (фракція БПП).

Сергій Квіта - радник президента України (поза штатом), екс-міністр освіти.

Андерс фог Расмуссен - радник президента України (поза штатом), екс-генсек НАТО.

Олександр Корнійчук - радник президента України (поза штатом).

Юрій Оніщенко - радник президента України (поза штатом).

Юрій Ткаченко - радник президента України (поза штатом).

Юрій Косюк - радник президента України (поза штатом), власник ПАТ "Миронівський хлібопродукт".

Валентин Зайчук - радник президента України (поза штатом), багаторічний керівник Апарату ВР.

Віктор Назаренко - радник президента України (поза штатом), екс-голова Держприкордонслужби.

Кабінет міністрів

Павло Клімкін - глава МЗС України, якого призначає президент за своєю квотою. Він записав звернення, у якому повідомив, що заява буде подана 20 травня. "Я вважаю, що це правильно, правильно по-людськи, правильно з точки зору нормальної політичної культури, оскільки врешті-решт нам вона потрібна", - сказав міністр Клімкін, який очолював МЗС майже п'ять років. Міністр балотуватиметься до Верховної Ради.

Рада національної безпеки та оборони України

Олександр Турчинов - секретар РНБО України. "Враховуючи продовженя збройної агресії Російської Федерації проти України, готовий безпосередньо на військовій службі у будь-якому військовому підрозділі або військовому формуванні і надалі захищати нашу країну", - йдеться у заяві.

Верховна Рада

Ірина Геращенко - віце-спікер, уповноважена президента з мирного врегулювання ситуації на Донбасі. "Я сьогодні написала заяву як уповноважена президента Порошенка з мирного врегулювання ситуації на Донбасі, як представник України в гуманітарній підгрупі", - сказала вона.

Геращенко заявила, що готова допомагати новому президенту у питаннях, пов'язаних із групами перемовників у Мінську. При цьому, на її думку, своїх представників у Мінську мають й інші сторони. "Важливо забезпечити тристороннє перезавантаження учасників мінських груп: і від України, і від Росії, і від ОБСЄ", - сказала політик.

Ірина Луценко - представниця президента України у Верховній Раді. Заява подана була на підпис Петра Порошенка. Вона додала, що на початку роботи її головним завданням було налагодження ефективної співпраці з депутатськими фракціями, групами, здебільшого опозиційними, комітетами. Луценко зазначила, що парламент підтримав понад 200 президентських ініціатив, за час її роботи — 54.

Обласні адміністрації

Олег Синютка - глава Львівщини. Чиновник оголосив про свою відставку 22 квітня на апаратній нараді. "Я залишаю посаду голови Львівської обласної державної адміністрації, але я залишаюся зі Львівською областю, залишаюся зі Львовом", - повідомив він. 

За неофіційною інформацією, може балотуватися на посаду мера Львова. 

Олексій Савченко - голова Миколаївської області. Про свою відставку заявив 22 квітня. "Я вважаю, що так повинен зробити кожен глава обласної державної адміністрації — це, по-перше. По-друге, ми стоячи повинні подякувати чинному президенту Петру Порошенку... незважаючи на всі ті речі, які відбувалися навколо нас. Я маю піти разом з ним", – сказав він.

Геннадій Москаль - глава Закарпаття. Він оголосив про свою відставку ще 23 квітня. "Відповідно до абзацу 2 статті 8 Закону України "Про місцеві державні адміністрації", голови місцевих державних адміністрацій призначаються на посаду президентом України за поданням Кабінету міністрів України на строк повноважень президента України", - йдеться у повідомленні.

Силові структури

Павло Демчина - перший заступник голови СБУ, а також начальник Головного управління боротьби з корупцією та організованою злочинністю Центрального управління Служби безпеки. Про його відставку 17 травня повідомив радник голови СБУ Ярослав Антоняк. "Сумно, коли Гідні відходять від керівництва Державою в такий важкий для України час", - написав він та подякував Демчині за роботу. 18 травня на сайті глави держави з'явився указ про його звільнення.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Зеленський Володимир Олександрович
Наступна публікація