Вибори та децентралізація: як депутати створили колізію та що робити далі

Вибори та децентралізація: як депутати створили колізію та що робити далі

Межі районів - це ще й межі виборчих округів. Попри те, що вони лишились невизначені, Рада вже офіційно оголосила місцеві вибори.

Місцеві вибори відбудуться 25 жовтня. Верховна Рада офіційно призначила їхнє проведення скрізь, крім окупованого Криму та ОРДЛО. На контрольованій частині Донбасу не обиратимуть облради. Водночас депутатам не вдалось усунути колізію, що виникла через не доведену до кінця адміністративно-територіальну реформу.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

З розгляду сьогодні зняли та відправили на доопрацювання у комітет проєкт постанови про зменшення у чотири рази кількості районів в Україні. Проти цього активно виступають представники багатьох громад, незадоволених втратою свого статусу внаслідок укрупнення.

Івано-Франківщина, Хмельниччина, Київщина - вже два дні під Радою вирує такий собі етнофестиваль. В яскравих національних костюмах протестують мешканці різних куточків країни, які незадоволені укрупненням тих районів, які незабаром мають зникнути через реформу.

ВР офіційно призначила дату місцевих виборів, але не вирішила питання з "укрупненням"

ВР офіційно призначила дату місцевих виборів, але не вирішила питання з "укрупненням"

Найголовніша причина побоювань колишніх райцентрів - фінансовий ресурс, яким вони більше не розпоряджатимуться. Люди ж переживають, що в їхніх містечках закриються лікарні, суди та школи. Центр району буде десь далеко, а їхні потреби йому нецікаві. Спілкуватись з учасниками вуличних акцій виходять нардепи монокоаліції, проте їхні пояснення нікого тут не переконують. На боці противників укрупнення й опозиційні фракції.   

"Ви подивіться, який абсурд: на Львівщині створюється Львівський район, де буде голова адміністрації керувати мером! Верховинський район - невеличкий гірський район. Їм тепер до райцентр по бездоріжжю, треба буде їхати понад 100 км. Вони в лікарню людей не довезуть!", – каже з трибуни нардеп від "Європейської солідарності" Микола Княжицький.

Адміністративно-територіальну реформу почали ще за президента Порошенка. Але за шість років так і не спромоглись прибрати з Конституції райони та райради, які всі визнають анахронізмом. Спроба обійти цю перепону - створюючи територіальні громади та розширивши кордони районів ще більше заплутала ситуацію.

"Всі урочисто прозвітували про завершення реформи децентралізації. Направду ця реформа не відбулась і вона провалена. Райради ніхто не скасував, РДА залишились, префекти не запроваджені. Таке враження, що цікавила в цьому районуванні одна історія: нарізати округи так, щоби певним кандидатам там було зручно обиратись", – вважає голова фракції "Голос" Сергій Рахманін.

Порадившись, слуги народу знімають з розгляду дискусійний проєкт, щоб доопрацювати в комітеті. Обіцяють врахувати обгрунтовані зауваження громад. Та зупиняти децентралізацію не будуть. Замість районів, грошима та ресурсами розпоряджатимуться територіальні громади. На доказ цього сьогодні у першому читанні схвалили зміни до бюджетного кодексу - про власні бюджети територіальних громад.

"Якщо раніше район був центром тяжіння - місцем, де люди отримували послуги, кудись їхали, то зараз ми всі послуги спускаємо в громади. В кожній громаді у нас буде центр надання адмінпослуг, а райони у нас виключно для того залишаються, що там буде префектура чи районна адміністрація. Всі послуги і ресурси ми спускаємо ближче до людей. Щоб уникнути якраз головної лякалки, що умовній бабусі треба буде їхати 60 чи 100 кілометрів, щоби отримати довідку. Це маячня, вона буде її отримувати у сільській громаді біля свого будинку", – пояснює член комітету ВРУ з питань місцевого самоврядування, нардеп від "Слуги народу" Віталій Безгін.

Межі районів - це ще й межі виборчих округів. Попри те, що вони лишились невизначені, Рада вже офіційно оголосила місцеві вибори. Якщо компромісу не знайдуть, вибори доведеться проводити за старим районуванням. А це загальмує реформу та створить ситуацію двовладдя там, де вже мають керувати органи створених об'єднаних територіальних громад.

"Якщо укрупнення районів не відбудеться, у нас на одному рівні буде два виборні органи - рада громади і райрада. Що просто перетворить ситуацію на хаос і простійний політичний конфлікт. Тому обов'язково треба голосувати. Звісно всі кошти ми будемо віддавати громадам. Але ми розуміємо, що райради будуть чинити перепони, якщо там будуть представники різних політичних сил. І це точно буде не на користь розвитку територій", – каже Безгін.

Повернутись до цього питання депутати планують у четвер, 16 липня.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація