Від звинувачень у фашизмі до підтримки: як в Росії відреагували на вирок Савченко

Від звинувачень у фашизмі до підтримки: як в Росії відреагували на вирок Савченко

Фото: Reuters

Думка офіційної влади відрізняється від думки опозиції.

Російська влада вважає, що вирок, винесений Донецьким міським судом Надії Савченко, справедливий і відповідає її "провині". Опозиція ж, навпаки, впевнена в невинуватості української льотчиці.

Так, віце-спікер Держдуми Ігор Лебедєв, який представляє ЛДПР, вважає, що ніякого політичного підґрунтя у справі Савченко немає – чистий кримінал.

"Ніякого політичного підґрунтя в покаранні немає. Це звичайне кримінальне правопорушення, за яке в будь-якій країні світу було винесено більш жорстке покарання", — цитує Лебедєва РИА Новости.

Його в цій думці підтримує глава комітету Держдуми з безпеки і протидії корупції Ірина Ярова.

"Винесений щодо Савченко вирок у суворій відповідності з законом, за встановленим правовим процедурам і в повній відповідності з міжнародним правом, на підставі норм якого діяльність журналістів підлягає особливому захисту. Громадяни інших держав, які вчинили злочини проти громадян Росії, притягуються до кримінальної відповідальності по російському карному законодавству в загальному порядку", — сказала Ярова.

Комуністи назвали Савченко фашисткою

Перший віце-спікер Держдуми комуніст Іван Мельников пішов далі. Він не тільки вважає вирок Савченко справедливим, але і називає її фашистом і звинувачує її в тому, що вона сповідує антилюдські, "агресивно русофобські" цінності.

"Савченко — це згусток всього найбільш чорного, найрадикальнішого, найбільш фашистського, що є сьогодні в київському антиукраїнському режимі. Скільки їй давати років – суду видніше. Але для нашої партії її вина очевидна... Рано чи пізно це зрозуміють і в Європі", — сказав Мельников.

В російському МЗС не розуміють позиції Києва

Офіційної представник МЗС Росії Марія Захарова звинуватила українську владу в тому, що вона не може визначитися, чого вимагати від Москви - обмінювати Савченко на російських ГРУвців або ж вимагати негайного звільнення льотчиці.

"Так, президент обіцяв чи мінські угоди порушені? Так, поміняти чи віддати? Керівництво України загубилося у власній інформаційній кампанії", — вважає Захарова.

 

Спочатку приходить новина номер один:"ПОРОШЕНКО ЗАЯВЛЯЄ, ЩО В ОБМІН НА САВЧЕНКО ГОТОВИЙ ПЕРЕДАТИ РФ ДВОХ РОСІЙСЬКИХ ГРАЖДОЮ...

Опубліковано Марією Захаровою 22 березень 2016 р.

Правозахисниця: вирок - жорсткий

Голова Московської Гельсінської групи Людмила Алексєєва вважає, що російський суд виніс суворий вирок Надії Савченко.

"Жорсткий вирок.. Я казала, що вирок буде жорстким", — сказала Алексєєва.

На її думку, Савченко може знову почати тривале голодування.

Російський журналіст Аркадій Бабченко написав, що суд поступив цілком очікувано, засудивши льотчицю до тривалого тюремного терміну. Але, на його думку, термін не важливий.

"Ну, як і передбачалося - 22 роки. Але, в принципі, термін не важливий. Вся торгівля розпочнеться тільки тепер", - написав Бабченко у своєму Facebook.

 

Ну, як і передбачалося - 22 роки. Але, в принципі, термін не важливий. Вся торгівля розпочнеться тільки тепер.

Опубліковано Аркадієм Бабченком 22 березень 2016 р.

Справа Савченко – частина агресії Росії проти України

Лідер російської опозиційної партії "Яблоко" і кандидат в президенти РФ Григорій Явлінський не сумнівається, що вирок Савченко – політично мотивований. Більш того, на його думку, він є частиною російської агресії проти України.

"Суд над Савченко є частиною операції з підтримки збройних сепаратистів, які з допомогою і під керівництвом Росії домагаються дестабілізації України. Мета операції — обмеження суверенітету України і підпорядкування Російській Федерації. І оскільки Росія є ініціатором і залученою стороною у військово-політичній операції проти України, то кримінальне і судове переслідування громадянки України Савченко, безумовно, політично мотивоване", - написав Явлінський.

На думку лідера "Яблока", справа Савченко закінчиться тоді, коли закінчиться війна Росії проти України.

 

Справа Савченко завершиться тільки тоді, коли закінчиться війна Росії проти України. Уся відповідальність за її життя теп...

Опубліковано Григорій Явлінський 22 березень 2016 р.

У Росії засудили Надію Савченко

У Росії засудили Надію Савченко

22 березня російський суд ухвалив рішення засудити українську льотчицю Надію Савченко до 22 років ув'язнення. Надію визнали винною за трьома статтями: за "вбивство" присудили 18 років, за "замах на вбивство" мирних громадян – 4 роки і штраф за "незаконний перетин кордону". Таким чином у сукупності Росія хоче, аби Надія відсиділа 22 роки у тюрмі і сплатила 30 тисяч рублів штрафу.

Президент України Петро Порошенко прокоментував вирок російського суду та заявив про готовність обміняти Савченко на затриманих на Луганщині співробітників ГРУ. Судовий процес у Росії глава держави назвав "ганебним судилищем" і наголосив, що Україна ніколи не визнає вироку.

Водночас адвокат Ілля Новиков повідомив, що Генеральна прокуратура України готує підозру трьом суддям суду міста Донецьк у Ростовській області.

Повʼязані теми:

Наступна публікація