Відпрацьована на Чехословаччині за часів СРСР схема: Коваль розповів, як саме Росія анексувала півострів

Відпрацьована на Чехословаччині за часів СРСР схема: Коваль розповів, як саме Росія анексувала півострів

Фото: Reuters

Генерал-полковник розповів про сплановану спецоперацію РФ.

Росія вдерлась до Криму 2014 року під виглядом проведення Олімпіади у Сочі, що було складником спецоперації для захоплення півострова.

Про це заявив колишній виконувач обов’язків міністра оборони, генерал-полковник Михайло Коваль під час допиту у справі про державну зраду позбавленого звання президента України Віктора Януковича.

"Ні для кого не таємниця, що РФ під виглядом забезпечення проведення зимової Олімпіади в Сочі створила потужне угруповання Збройних сил, утворивши навіть нові з’єднання і частини, такі як розвідбригади нового типу, бригади спеціального значення", - наголосив він.

Допит високопосадовців у справі про держзраду Януковича

Сьогодні, 15 лютого, під час засідання Оболонського райсуду у справі про державну зраду утікача Віктора Януковича допитають секретаря РНБО Олександра Турчинова та екс-міністра оборони Михайла Коваля. Підписуйтеся на сторінку ТСН Live, аби не проґавити актуальні події.

Опубликовано ТСН Live 15 февраля 2018 г.

За словами Коваля, відповідно до наказу екс-президента України Віктора Ющенка Державна прикордонна служба здійснювала контроль за переміщенням всіх суб’єктів Чорноморського флоту, які дислокувались на теренах Криму.

"І тоді ми побачили чітко, що заявляли один літак Іл-76 на аеродром у Гвардійську, а прилетіло вісім. Ось вам і "зелені чоловічки"! 31-ша повітряна миротворча бригада з Ульяновська та 104-й парашутно-десантний полк із Псковської області. Я зразу доповів главі служби. Минає короткий час і замість трьох анонсованих вертольотів на навчання Чорноморського флоту прилітає 11. Дівчинці-прикордоннику просто сміються в обличчя", - розповів він.

На думку Коваля, це було складником бойової операції із захоплення півострова.

"Приклади: операція "Дунай" у Чехословаччині, теж саме було в Угорщині, теж саме було в Афганістані, тобто наявність Чорноморського флоту і інших частин забезпечення раціонного компоненту. Воно давало можливість під виглядом фахівців провести рекогносцирування до своїх об’єктів, мати провідників з числа місцевого населення і стрімко виходити, після того як приземлилися, до об’єктів. Стара відпрацьована система", - додав генерал-полковник.

Після цього колишній виконувач обов’язків глави Міноборони розповів, як розгорталися події, коли він прибув до Криму, зауваживши, що у лавах українських військових було масове зрадництво.

"Я прибув на півострів 4 березня. Активна фаза операції була вже проведена - основні вузли контролювалися спецназівцями і військовими РФ. Операція була чітко спланованою. Я був при погонах генерал-полковника. Я представляв державу. Від самого початку було три спроби мені протистояти. 5 березня було три спроби мене затримати. На окружній дорозі Сімферополя на АЗС пан Мерцалов разом із козаками мене блокував, я був один оточений і ми з ними протягом години говорили. Вони спочатку лагідно зі мною говорили, зверталися поважно, потім почали погрожувати, що мені час із Криму їхати", - згадує він.

Коваль зазначив, що йому вдалося домовитися з опонентами і вони дозволили йому виконати наказ Турчинова розібратися з ситуацією на півострові, проте за двох умов: розмовляти російською мовою та не втручатися в політику.

"Коли ми під’їхали до регіонального управління Чорноморська, побачив, що переді мною стоїть група з 23 осіб в однакових бежевих кепочках з шеврончиками ВДВ, серед них 2 кадри з відеокамерами, які від початку до кінця робили відеознімання. Школа навпроти стоїть, арка, під аркою нарахував близько 25 хлопців кавказької національності без зброї в спортивних костюмах, всі в однакових кросівках. Перед входом в регіональне управління група стоїть, у напіввійськовій зеленій формі, до 60 осіб, в усіх червона стрічка на лівому передпліччі. Перед штабом прикордонного управління - персоналії зі щитами з прапорами автономії, ті ж самі прапори повітряно-десантних військ і прапор РФ. Будинок захоплений російським спецназом, 80 осіб, на дахах хлопці зі снайперськими гвинтівками, у вікнах військовослужбовці в балаклавах. Операція чітко спланована", - зазначив генерал-полковник.

"Мене хотіли перший раз там узяти. Летить якийсь мужик в однострої прикордонника. Крик, шум. "На штурм, на штурм!" У мене іншого виходу не було – я йому просто запотиличник дав, в обличчя влупив, і на цьому штурм закінчився" - додав він.

Після цього Коваль з іншим генерелом у парку зібрали всіх людей, і пояснили, що не можна без наказу йти з кордону, і, якщо хтось хоче піти, нехай пишуть рапорт на звільнення, а не зраджують присязі.

"Після цього виїхав в Балаклаву в супроводі Мерцалова і його людей. Дороги вже блокувалися, блокпости, змійки, блоки залізобетонні. Навколо стояли козаки так звані, в козачій формі, але думаю, що в кожного виколота емблема ВДВ. Балаклава вся заблокована морською піхотою, це 5-й загін морської охорони, звідки ми вивели кораблі й катери. Я зібрав усіх жінок наших з дітьми. Чоловіки ж на кораблях вийшли в Одесу. Я їм сказав, щоб не переживали, що чоловіки повернуться через короткий час і будуть охороняти кордон", - сказав він.

За словами Коваля, після цього вони поїхали до Ялти, де на нього напали і серйозно побили.

"Мерцалов був з ним в машині. Він сказав, що хоче в туалет, але я закликав терпіти до АЗС. Доїжджаємо до станції, він вискакує, але сідає в свою машину БМВ. Заїхали в Ялту, їдем до морпорту, де дислокується 5-й загін морської охорони. Заїжджаємо на площу перед загоном, стоїть група десантників російських, у повному екіпіруванні, оточили площу, всередині до 50 осіб. Половина в шкіряних куртках, половина в металевих шоломах 1944 року. Машину зупинили, прокололи шини, почали розкачувати кричали: "Де цей бандерівський генерал?" Я виходжу і отримую удар биткою, витягають мене з машини, зірвали погони з плечей. Мене луплять, змушуючи стати на коліна", - заявив він.

Після цього, за словами Коваля, його закинули в якусь машину, за кермом сидів байкер, півгодини по Ялті їздили, вивезли в гори. Я зробив висновок, що це спецгрупа, адже байкер з'ясовував по рації квадрат.

"Мене розтягують, і тут байкер каже командиру: "Тебе на зв’язок старший зелених коників". Поговорив, якийсь сигнал іншим дав. І тут вони зі звірів раптом в нормальних хлопців перетворилися. Я вже став не бандера, а товариш генерал", - розповів він.

Генерал-полковник зауважив, що після цього вони повернулися до Сімферополя, де йому пропонували з ганьбою вигнати з територію АРК, проте у підсумку залишили біля вокзалу. Коваль доповів про всі події главі служби, а той - Турчинову. Після чого йому дали наказ їхати. 6 березня він залишив Крим.

Нагадаємо, раніше народний депутат від "Блоку Петра Порошенка" та голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров на засіданні суду щодо президента-втікача Віктора Януковича розповів про захоплення Росією Криму, зокрема, про захоплення приміщень Верховної Ради і Ради міністрів АР Крим.

Повʼязані теми:

Наступна публікація