Указ про припинення договору дружби між Україною та Росією набув чинності

Указ про припинення договору дружби між Україною та Росією набув чинності

Фото: Reuters

Тепер український президент має підписати відповідний закон.

Указ президента України Петра Порошенка, який припиняє дію Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною та РФ, набув чинності.

Сьогодні, 19 вересня, він був опублікований в "Урядовому кур'єрі".

Згідно з документом, з дня опублікування указу припиняється дія Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією, підписаного 31 травня 1997 року.

Таким чином тепер Міністерство закордонних справ України має повідомити Росії про бажання припинити дію цього договору та внести на розгляд Порошенку проект закону про припинення дії угоди. 

Порошенко спеціальним указом призупинив дружбу між Україною та Росією

Порошенко спеціальним указом призупинив дружбу між Україною та Росією

Окрім цього МЗС має поінформувати про своє бажання Організацію Об’єднаних Націй, Організацію з безпеки та співробітництва в Європі, інші міжнародні організації та назвати підстави припинення дії угоди.

Як зазначила представник Петра Порошенка у Верховній Раді, народний депутат України Ірина Луценко під час засідання погоджувальної ради лідерів фракцій та груп, до 30 вересня Російську Федерацію проінформують нотою МЗС України, а главою держави буде внесений до парламенту відповідний законопроект відповідно до статті 24 Закону України "Про міжнародні договори України".

Нагадаємо, що 17 вересня президент України Петро Порошенко підписав указ, який припиняє дію договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною та РФ. Цьому передувало доручення від президента Міністерству закордонних справ підготувати необхідний пакет документів для розірвання договору. А коли документи були підготовленні, пропозицію підтримали на засіданні РНБО.

Раніше у РФ вже відреагували на рішення офіційного Києва розірвати угоду про дружбу. Російське МЗС висловило занепокоєння таким рішенням та зазначило, що українська влада демонструє готовність з легкістю руйнувати відносини між країнами. Окремо у відомстві згадали про "багатовікове спільне минуле, тісні духовні, культурні та родинні зв'язки між Україною та РФ".

Повʼязані теми:

Наступна публікація