"Він обіцяв і не з’являвся": Холодницький прокоментував зникнення Продана з України

"Він обіцяв і не з’являвся": Холодницький прокоментував зникнення Продана з України

Фото: Право на владу

Антикорупційний прокурор переконує, що колишньому керівнику ДФС арешт не загрожував.

Антикорупційна прокуратура надіслала повістку колишньому головному податківцю Мирославу Продану, щоби розпитати про походження його нерухомості в Туреччині та схеми під час експорту горіхів. Однак виявилось, що екс-посадовець уже тиждень як за кордоном, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Зачароване крісло головного податківця в Україні приносить хвороби та кримінальне переслідування. Роман Насіров потрапив до суду з урядової лікарні – його звинувачували у безпідставному відтермінуванні платежів для олігарха-втікача Онищенка. Цей епічний процес запам'ятався знаменитою картатою ковдрою, під якою посадовець лежав у залі суду. Його наступник вінницький фіскал Мирослав Продан теж підірвав здоров'я, наповнюючи державну скарбницю. У березні 2017 року, поки його шеф Насіров приймав удари долі у столичному суді, Продана призначили виконувати його обов'язки.

Мирослав Продан замість допиту вирушив на лікування до Німеччини

Мирослав Продан замість допиту вирушив на лікування до Німеччини

Як вважають у ГПУ та Антикорупційній прокуратурі, Продан наповнював не лише держскарбницю, а й свою власну – зокрема, суд наклав арешт на два об'єкти нерухомості у турецькому курортному місті Бодрум, які Продан, за даними слідства, придбав у травні за півмільйона доларів. Через це посадовець потрапив під статю про незаконне збагачення, щоправда поки що формально – як свідок. Тому у розшук в Інтерпол свідка свого власного збагачення оголосити не можуть. "Поки що йому нічого не інкримінують. Його викликали для проведення слідчих дій. Виклик вже не перший. Це другий виклик офіційний. Перед тим була переписка в телефоні, він обіцяв з'явитись і не з'являвся", - розповів керівник САП Назар Холодницький.

Звільнили Продана за власним бажанням у вересні, претензій до нього в уряді не висували. Прем'єр Володимир Гройсман тепло проводжав земляка та обіцяв, що вінницький фіскал повернеться поборотись за посаду глави ДФС на конкурсі. Зараз Продан обурюється з Німеччини: мовляв, поїхав на лікування, повісток на допит офіційно не отримував, а його паплюжать, ніби він утік. "Зовсім не здивуюсь, якщо незрозуміла гра слідчих органів має не меті оголосити мене в розшук, щоб безпідставно та бездоказово зробити винним", - пише він у соцмережах.

Журналісти програми "Гроші" знайшли документ від молдовських правоохоронців, який ілюструє подорож Продана, саме як втечу. 5 листопада він виїхав до Молдови на приватному авто з молдовською реєстрацією та громадянином цієї країни за кермом. Того ж дня вилетів з Кишинева до Польщі. "Якщо будь-яка людина направляється на лікування до Німеччини, то значно логічнішим виглядає маршрут з України – там, з "Борисполя", з "Жулян". Чому такий маршрут був у Мирослава Васильовича? Припускаю, що таким чином він намагався непомітно залишити територію України", - вважає журналіст-розслідувач телеканалу "1+1" Євген Плінський.

Антикорупційні прокурори знову викликають Продана на допит цього четверга. Про купу справ щодо митниці, де фігурує колишній головний фіскал, ще влітку заявляв генпрокурор Юрій Луценко. Йдеться, зокрема, про масштабну контрабанду, до якої причетні підлеглі Продана. Чи з’явиться Продан на допит – велике питання.

Кореспондент ТСН Марія Васильєва 

Повʼязані теми:

Наступна публікація