Віру Савченко не випускають з Росії

Віру Савченко не випускають з Росії

Фото: Право на владу

Сестру полоненої льотчиці не пропускають в Україну через справу про образу судді.

Віру Савченко, сестру військовополоненої Надії, не випускають з території Росії. Станом на 22:30 середи, 27 квітня, вона вже півтори години знаходиться на пункті пропуску Чорткове-Мілове. 

Про це ТСН стало відомо від українських консулів у Ростові-на-Дону.

Російські прикордонники мотивують свої дії тим, що Віра Савченко начебто знаходиться у федеральному розшуку через образу чеченського судді у справі українців Миколи Карпюка і Станіслава Клиха. Молодша Савченко була їхнім громадським захисником.

Один з українських дипломатів, віце-консул у Ростові, зараз знаходиться поруч з Вірою у машині з дипномерами. Вона не виходить з неї, тому російські силовики досі її не затримали. 

Українські дипломати вже звернулися до російської сторони з вимогою роз'яснення ситуації. Тим часом генконсул Віталій Москаленко і консул Олександр Ковтун також вирушили з Ростова на кордон до Віри. 

Савченко видали пакет документів для екстрадиції в Україну

Савченко видали пакет документів для екстрадиції в Україну

Ситуацію прокоментував й адвокат Ілля Новіков на своїй сторінці у Facebook: "Вчора на в'їзді все було гладко, сьогодні на виїзді виявилося, що вона в розшуку по ст. 297 КК РФ за давню нібито образу судді в Чечні. Поки прикордонники думають, затримувати її чи ні, я попросив її не виходити з консульського автомобіля. МЗС України в курсі. Я чекаю, що питання вирішиться у найближчі години, але про всяк випадок готуємося відбиватися".

Нагадаємо, що 25 листопада 2015 року у Російській Федерації проти Віри Савченко була відкрита кримінальна справа. Згідно з постановою, Вірі закидали образу чеченського судді під час засідання у справі двох інших полонених Росією українців, для яких молодша Савченко була громадським захисником.

Повʼязані теми:

Наступна публікація