Вища 50%. Експерти оцінили вірогідність повномасштабної війни з Росією

Вища 50%. Експерти оцінили вірогідність повномасштабної війни з Росією

Фото: Getty Images

Путін може як готувати наступ, так і грати м'язами задля внутрішнього рейтингу і міжнародного шантажу.

Вигаданий Кремлем сценарій про те, що Україна нібито напала на тимчасово окупований Росією Крим, тане просто на очах. Розповсюджені російськими спецслужбами так звані докази перебування на півострові диверсійної групи ЗСУ висміюються у соцмережах, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Люди звертають увагу на помаранчевий намет, у якому нібито ночували українці, що планували теракт. Обраний колір – геть нетиповий для диверсантів, основне завдання яких бути непримітними. Крім того, на фото помітно, що належить намет туристам. Із наданих "доказів" сміються не лише звичайні користувачі інтернету, а й фахівці.

Новий привід до наступу на Україну чи самопіар Путіна: експерти коментують кримські провокації

Новий привід до наступу на Україну чи самопіар Путіна: експерти коментують кримські провокації

Утім, історія знає схожі вигадані провокації, з яких розпочиналися війни. Найвідоміша – Гляйвіцька, організована Гітлером, аби мати привід нападу на Польщу. Саме після розіграного військами Вермахту сценарію і розпочалася Друга світова війна. Те саме, кажуть військові експерти, може зараз "просунути" і Путін. Зважаючи на те, що на Донбасі точаться справжні бої, будь-яке загострення з боку Криму може означати можливий повномасштабний наступ на Україну. "Ситуація сьогодні гірша, ніж після Іловайська. Якщо оцінювати можливість такої широкомасштабної війни, то вона вже перевалила за 50%", - вважає військовий експерт Валентин Бадрак.

Для наочності достатньо поглянути на розташування російських військ, які зосередилися на кордонах з Україною. На всі основні напрямки Кремль із глибинки Росії вже тривалий час передислоковує військове підсилення. "Дивлячись на північ, ми бачимо першу танкову армію, яка готова до наступу і має близько 450 танків. На напрямку Харкова та Дніпропетровська ми бачимо 20-ту загальновійськову армію, яка також може мати до 300-450 танків і угруповування, яке фактично має в основі своїй 1-й та 2-й армійські корпуси на окупованій території і угруповання, яке знаходиться в Ростовській області та південному окрузі ЗС РФ", - каже військовий експерт Михайло Самусь.

А ще є Придністровя, в якому також перебувають ударні сили Росії. Плюс той-таки новостворений наступальний плацдарм у Криму, де окрім численної авіації є і новітні підводні крилаті ракети, які можуть використовуватися для ядерного удару. На що зважиться Путін – не знає ніхто, окрім нього самого. З іншого боку, припускають експерти, такі розіграні Кремлем провокації можуть означати і банальне самопідняття рейтингу президента у Росії. "Виник певний вакуум у мінському процесі, і здається, Путін вирішив скористатися якимись внутрішніми російськими проблемами і проблемами в Криму для того, щоб перехопити політичну ініціативу", - припускає голова правління "Майдан закордонних справ" Богдан Яременко. "На мій погляд, РФ користується невизначеною ситуацією у США, є певні проблеми в ЄС. Реакція Заходу на ці події є недостатньою, з огляду на ті заяви, які робить Путін і ФСБ", - додає експерт Анатолій Баронін.

Кореспондент ТСН Віталій Афанасієнко

Повʼязані теми:

Наступна публікація