Вищий адмінсуд може визнати владу нелегітимною і впустити війська РФ в Україну

Вищий адмінсуд може визнати владу нелегітимною і впустити війська РФ в Україну

Проти нової влади діють не тільки силовими методами

Фахівці-юристи виявили цього тижня ще один фронт, відкритий проти нової України.

Вищий адміністративний суд України прийняв до розгляду позов, який ставить під сумнів легітимність усієї нової влади, йдеться в сюжеті ТСН.Тиждень.

Якщо позов задовольнять, Росія матиме ще один додатковий привід для військового вторгнення - і повернення до влади колишнього президента.

Першими тонку гру викрили журналісти. Зіставивши заяви громадянина Януковича, вчасний позов адвоката Оленцевича, персону судді, відомого рішеннями по Бандері, та раптових інтригах навколо перенесення виборів із боку регіоналів.

Політики почули сигнал і зрозуміли – під виглядом позову нова влада отримала атаку з неочікуваного боку. Діяти довелося швидко, до репортерів та політиків долучилися фахові юристи, одразу наголосивши дірки у судовому позові й обґрунтованість рішень Верховної Ради щодо президентських повноважень.

Вищий адмінсуд може впустити російські війська в Україну

Вищий адмінсуд може впустити російські війська в Україну

Після спалаху такої загрози Верховна Рада поміняла майже третину складу Конституційного Суду. Конституційний суд у новому складі вже почав ухвалювати доленосні рішення. Вищий адміністративний тим часом міцно замислився - досі головним для цього спеціалізованого суду був дзвінок із Банкової.

"Ви знаєте, що у нас є Вищий адміністративний суд України в складі якого є так звана "п'ята палата", яка розглядає спори пов'язані з президентом, з постановами ВР. Янукович виношує намір оскаржити постанову, якою він був відсторонений від обов'язків президента. Знаючи склад "п'ятої палати", яка була поставлена і повністю підпорядкована адміністрації президента Януковича, цей позов може бути задоволений", - пояснює колишній суддя Микола Замковенко.

Також Верховна Рада вирішила, що наступні рішення цього суду тепер не остаточні – його рішення тепер може переглядати Верховний суд.

Колегія вищого адміністративного суду засідатиме вже в середу. Юридична процедура дозволяє вже того ж дня ухвалити рішення, від якого залежить повноважність політичного керівництва України.

Кореспондент ТСН Сергій Швець

Повʼязані теми:

Наступна публікація