Високий суд Лондона відхилив позов "ПриватБанку" щодо всесвітнього арешту активів Коломойського

Високий суд Лондона відхилив позов "ПриватБанку" щодо всесвітнього арешту активів Коломойського

Фото: УНІАН

Відповідачам мають компенсувати судові витрати в розмірі 7,5 млн фунтів.

Лондонський Високий суд постановив, що всесвітній арешт активів екс-акціонерів "ПриватБанку" Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова є незаконним рішенням.

Як повідомляється у прес-релізі партнера юридичної компанії Fieldfisher Ендрю Лафферті із посиланням на відповідне рішення, ухвалений вердикт про арешт є помилковим, а "ПриватБанк" навмисно сфабрикував позов таким чином, щоб у банку з'явилася можливість залучити Коломойського і Боголюбова до розгляду".  

"Суддя Фанкурт встановив також, що дії "ПриватБанку" були неприпустимими і представляли собою зловживання правами Коломойського і Боголюбова, згідно зі статтею 6 Конвенції Лугано про розгляд позовів за місцем реєстрації", - наголошується у повідомленні.

"Суддя також дав чітко зрозуміти, що він не зробив жодних висновків про те, чи мало місце будь-яке шахрайство. Суддя зазначив у своєму рішенні, винесеному 23 листопада 2018 року, наступне: "Сміт покладався на висновки в моєму судженні про шахрайство епічного масштабу. На мою думку, це не висновки, а спостереження. Чи мало місце шахрайство, можливо буде предметом судових розглядів де-інде, коли-інде"", - йдеться у прес-релізі .

Таким чином, суддя наказав "ПриватБанку" компенсувати відповідачам витрати, понесені в результаті судового позову. "Суд встановив попередню суму платежів на користь Відповідачів, в рахунок компенсації їх витрат, на загальну суму 7,5 мільйона фунтів стерлінгів, з яких 4 мільйони фунтів стерлінгів повинні бути виплачені Коломойському протягом 28 днів". - зазначено у документі.

"Суд встановив, що Всесвітній арешт активів ("ВАА") було видано помилково, і що ПриватБанк навмисно сфабрикував позов таким чином, щоб у банку з'явилася можливість залучити пана Коломойського і пана Боголюбова до розгляду [параграф 100]. Суддя Фанкурт встановив також, що дії ПриватБанку були неприпустимими і представляли собою зловживання правами пана Коломойського і пана Боголюбова, згідно статті 6 Конвенції Лугано, про розгляд позовів за місцем реєстрації. Також Суддя Фанкурт зазначив "серйозне нерозкриття і спотворення інформації" ПриватБанком в своєму позові [параграф 176] і, відповідно, відхилив Всесвітній арешт активів. - повідомляється у прес-релізі. - ПриватБанк спочатку висував претензії на суму близько 1,91 млрд. доларів США. Суддя Фанкурт встановив, що максимально можлива сума "ймовірного" позову проти Відповідачів, повинна бути зменшена на приблизно 1,4 млрд. доларів США до 515 млн. доларів США, що є зменшенням позовних вимог, які спочатку були пред'явлені ПриватБанком, на 75%. Суддя не зробив ніяких висновків про те, що взагалі якась сума має бути сплачена ПриватБанку".

У документі також зазначається, що суддя також дав чітко зрозуміти, що він не зробив ніяких висновків про те, чи мало місце будь-яке шахрайство. Суддя зазначив у своєму Рішенні, винесеному 23 листопада 2018 року, наступне: "Пан Сміт покладався на висновки в моєму судженні про шахрайство епічного масштабу. На мою думку, це не висновки, а спостереження. Чи мало місце шахрайство, можливо буде предметом судових розглядів де-інде, коли-інде".

Далі у своєму рішенні, Суддя Фанкурт постановив, що даний випадок був належним для визнання переважного успіху Відповідачів і, тому, Приватбанк, повинен компенсувати їм усі "затрати, понесені в результаті судового позову. Суд встановив попередню суму платежів на користь Відповідачів, в рахунок компенсації їх витрат, на загальну суму 7,5 мільйона фунтів стерлінгів, з яких 4 мільйони фунтів стерлінгів повинні бути виплачені пану Коломойському протягом 28 днів", - повідомляється у прес-релізі.

Ендрю Лафферті, партнер юридичної компанії Fieldfisher и представник пана Коломойського заявив наступне: "Ми раді, що Суддя встановив, що Всесвітній Арешт Активів повинен бути знятий в результаті серйозних і навмисних приховань і спотворення фактів з боку Приватбанку перед Судом в ході слухань, на яких Світовий Арешт Активів було накладено і на яких Відповідачі не були присутні. Пан Коломойський завжди стверджував, що позови, подані Банком, політично мотивовані, помилкові і будуть програні".

Як повідомлялося, Високий суд Лондона вирішив, що йому не підсудна справа за позовом "Приватбанку" до його екс-власників Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова.

Раніше бізнесмен Ігор Коломойський підтвердив факт арешту активів. "У липні були слухання, і у нас була можливість надати свої аргументи – рішення поки не винесено", - сказав він. За його словами, у судовій тяганині тривають "прикордонні бої".

Повʼязані теми:

Наступна публікація