Утікач Онищенко оприлюднив запис нібито розмови з Порошенком щодо екс-міністра Злочевського

Утікач Онищенко оприлюднив запис нібито розмови з Порошенком щодо екс-міністра Злочевського

Фото: УНІАН

Порошенко обіцяє зайнятися справою Злочевського після розмови з "Юлею".

Народний депутат Олександр Онищенко, який переховується поза межами України від кримінального переслідування, опублікував аудіозапис розмови нібито з президентом Петром Порошенком 2016 року.

Запис опублікував канал NewsOne в ефірі програми "Український формат".

Розмова почалася із привітань, запитань нібито Порошенка про відпочинок Онищенка, проте потім президента зацікавило питання "Юлі" (прізвище не вказано). Він запитав: "Як там Юля?". Онищенко сказав, що вона відпочиває.

"Вона продовжує "мутити" проти мене. Мені тут інформацію приносять", - сказав нібито Порошенко.

Онищенко відповів, що не думає, але запропонував влаштувати їм зустріч.

Далі розмова голосів, схожих на Порошенка та Онищенка, торкнулася колишнього міністра екології часів Януковича Миколу Злочевського. Він займається газовидобувним бізнесом і має значний вплив на ринок блакитного палива в Україні. 

Під час розмови начебто Порошенка і Онищенка депутат-втікач каже, що Злочевський і партнер Порошенка Ігор Кононенко працюють над певними домовленостями і екс-міністр екології через Онищенка намагається запропонувати щось президенту, бо Кононенка турбують лише поставки газу на власне підприємство, тоді як Злочевський намагається вирішити питання "глобально".

Злочевський, як каже начебто Онищенко, викупив "перспективну" компанію польського бізнесмена на прізвище Кульчик, який помер. Компанія начебто видобуває 20 мільйонів кубічних метрів газу. Він також викупив компанію з гідророзриву (процедура для нафтових та газових родовищ). Злочевський хоче підписати договори з "Нафтогазом" та іншими компаніями і ділити прибуток навпіл. Екс-міністр хоче зайти в Україну зі своєю західною компанією як інвестор, аби сплачувати рентний платіж за бізнес лише у 2%.

Злочевський також пропонує Порошенку згорнути усі його борги, оформлювати на його компанію усі газові активи, а головне - "ділити економіку 50/50".

"Так, Коля - хороший хлопець. Я подумаю, що можна зробити. Просто щодо нього останнім часом збудилися американці", - каже начебто президент.

Онищенко запевняє Порошенка, що США не втручатимуться у справу, адже у бізнесі Злочевського вагому участь грає син сенатора Джо Байдена.

Голос, схожий на Порошенка, своєю чергою, каже, що за тиждень відповість щодо допомоги Злочевському, коли вирішить питання з "Юлею", яка ще не приїхала з відпочинку. 

Як повідомляє видання "Страна.ua", незабаром депутат-втікач Олександр Онищенко планує презентувати в Європі книжку "Петро П'ятий. Правдива історія про українського диктатора". У ній нардеп описує корупційну діяльність президента Петра Порошенка. За словами автора, у книжці міститимуться невідомі історії, в які вплутаний глава держави. Книжка вийде російською та німецькою мовами.

Нагадаємо, Олександра Онищенка підозрюють в організації схеми з розкрадання коштів під час видобутку та продажу природного газу в рамках договорів про спільну діяльність з ПАТ "Укргазвидобування", в результаті якої державі було завдано збитків на суму близько 3 млрд грн.

5 липня 2016 Верховна Рада України надала згоду на притягнення його до відповідальності, затримання та арешт. Однак, напередодні голосування, скориставшись статусом народного депутата, Онищенко залишив територію держави.

27 липня генеральний прокурор України підписав повідомлення про підозру народному депутату. 8 серпня його було оголошено в національний розшук. У нардепа-втікача заарештували майна на 700 мільйонів гривень.

На початку 2018 року Al Jazeera оприлюднила розслідування, за яким нардеп-втікач Олександр Онищенко та бізнесмен, засновник девелоперської компанії Mos City Group Павло Фукс придбали у "младоолігарха"-втікача Сергія Курченка компанію, яка володіє 160 мільйонами доларів заморожених активів екс-президента Віктора Януковича.

Повʼязані теми:

Наступна публікація