Яценюк спростував вірогідність зняття зараз санкцій із Росії

Яценюк спростував вірогідність зняття зараз санкцій із Росії

Фото: Reuters

Прем'єр висловив сподівання, що Канада підтримає Україну у питанні санкцій проти РФ.

Дискусії про вірогідність зняття санкцій з Росії наразі не мають жодних підстав, адже РФ продовжує порушувати Мінські угоди, а Крим є досі під контролем агресора.

Про це заявив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк під час спільної заяви для ЗМІ з міністром закордонних справ Канади Стефаном Діоном.

"Росія зараз розпочала велику гру з тією метою, щоб з Росії були зняті санкції. І мета Росії – це переконати частину Західного світу в необхідності зняття санкцій. І мета Росії - це фактично розпочати гру, хто винен у невиконанні "Мінська" (Мінських угод – прим.ред.)", - наголосив він.

За словами Яценюка, для виконання домовленостей з російського боку не було зроблено нічого. На його думку, Росія зобов'язана припинити вогонь, відвести війська, вивести всю артилерію і техніку, дати доступ ОБСЄ до всіх зон і територій в Донецьку і Луганську і вивести свої війська з тією метою, щоб Україна повністю відновила контроль над українсько-російським кордоном.

Окремо український прем'єр запевнив, що будь-які дискусії в країнах Євросоюзу або серед західних партнерів України про вірогідність зняття санкцій не мають під собою на даному етапі жодних підстав.

"Питання незаконної анексії Криму і відповідних санкцій проти РФ ні в якому випадку також не повинно виключатися з глобального порядку денного", - додав Яценюк, зауваживши, що Україна розраховує на підтримку Канади в цьому питанні.

Нагадаємо, у Кремлі розкритикували проект конституційних змін щодо децентралізації в Україні, одразу ж після того, як президент України представив його громадськості в липні 2015 року. За словами прес-секретаря президента РФ Дмитра Пєскова, передбачені проектом зміни суперечать Мінським угодам. Своєю чергою, глава МЗС Росії Сергій Лавров заявив, що Конституція України має узгоджуватися з донецькими та луганськими бойовиками. Він також означив як порушення розроблення змін до Конституції України спільно з Венеціанською комісією, зауваживши, що співпраця з ВК не передбачена Мінськими угодами.

У серпні глава Володимир Путін у розмові з європейськими лідерами зазначив, що конституційну реформу українська влада має погоджувати з бойовиками "ДНР" та "ЛНР".

Ватажки псевдореспублік також відреагували на проправки. На їхню думку, зміни передбачають не децентралізацію, а централізацію влади та суперечать домовленостям у Мінську.

У січні 2016 року  Путін заявив про відмову повернути Україні контроль за українсько-російським кордоном на Донбасі до внесення змін у Конституцію. За його словами, в Мінських угодах прописано, що відновлення повного контролю за державною межею здійснюється за умов проведення конституційної реформи.

Коментуючи пропозицію Петра Порошенка створити нову дорожню карту для виконання сторонами Мінських домовленостей  представник Росії в тристоронній контактній групі Борис Гризлов зазначив, що Україна не погодила з бойовиками і не прийняла поправки в Конституцію і в закон про Особливий статус Донбасу. Без цього, за його словами, реалізувати інші пункти Мінських угод неможливо.

Повʼязані теми:

Наступна публікація