Яценюк закликав Антикорупційне бюро в уряд: Тут їх клієнтури багато

Яценюк закликав Антикорупційне бюро в уряд: Тут їх клієнтури багато

Яценюк передав матеріали на держпідприємства правоохоронцям / Фото: Reuters

Після проваленого аудиту державних компаній прем'єр попросив передати матеріали річних звітів правоохоронцям.

У Кабміні заслухали звіти міністрів, аудиторів та податківців щодо роботи найбільших державних підприємств за 2015 рік. За підсумками почутого до правоохоронних органів було передано 42 матеріала, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

У Мінекономрозвитку поскаржилися, що більше половини державних компаній саботували вимогу провести міжнародний аудит. Частина проігнорувала навіть ревізії Державної аудиторської служби, призначеної Кабміном.

Там, де аудитори таки попрацювали, знайшли величезні фінансові порушення. Загалом на суму 7,5 млрд гривень. Основні статті – використання фіктивних посередників, завищені ціни при закупівлях і занижені при продажу.

"Наступного разу треба буде на таку нараду ще колег із прокуратури і Антикорупційного бюро запрошувати. Тут їх клієнтури багато", - заявив прем'єр Арсеній Яценюк.

До ГПУ, НАБУ та МВС звертатиметься уряд через зловживання в державних компаніях

До ГПУ, НАБУ та МВС звертатиметься уряд через зловживання в державних компаніях

Керівники 17 найбільших компаній, яких запросили на засідання, небагатослівні. Вони заявили, що не з усіма висновками ревізорів погоджуються, і готові до нового аудиту. Вказують й на іншу статистику: за останні три роки більшість перевірених компаній навіть наростила прибутки. Інші, такі, як "Нафтогаз", скоротили збитки. Частина підриємств стала платити більше податків.

Кадрової чистки за підсумками наради не влаштовували. Яценюк попередив, що втратить посаду той, хто не проведе аудиту і не користуватиметься державною системою закупівель "Прозорро". Але окремими компаніями та їх менеджментом прем'єр попросив зацікавитися правоохоронців.

Наостанок все ж підбадьорив директорів: тих, кого обрали на відкритих конкурсах і хто працює чесно – Кабмін захищатиме. Бо, скаржиться, проблеми на таких підприємствах часто пов'язані не лише із господарюванням, а й політикою. Адже окремі компанії хочуть привласнити, або узяти над ними контроль. І уряд про це знає.

Кореспондент ТСН Олександр Романюк

Повʼязані теми:

Наступна публікація