Як починалося вторгнення Росії в Україну. Розсекречена стенограма засідання РНБО дворічної давнини

Як починалося вторгнення Росії в Україну. Розсекречена стенограма засідання РНБО дворічної давнини

Фото: Reuters

На засіданні вирішувалося, як українська влада має реагувати на початок анексії Криму.

Чому два роки тому Україна без жодного пострілу віддала Крим? Хто й чому відмовився від думки про військовий опір окупантам? Розсекречений документ РНБО буквально підірвав інформаційний простір цього тижня. І призабуті, здавалося, суперечки закипіли з новою силою.

Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.Тиждень.

Два року тому громадський протест в Україні переміг спротив влади, і тепер уже позбавлений звання навіть колишнього президента Янукович та його поплічники, після вбивства більше сотні людей на Майдані, втекли з держави. Переживши три місяці кривавого протистояння, країна прагнула миру. Ледве встановила нову владу, ледве втихомирила столицю, Майдан. Здавалося, терор припинився. Хоча, насправді, він тільки починався. Росія, що називала себе "кумом", "братом", "сватом" України, скористалася слабкістю в нашому управлінні та вирішила нас добити. 27 лютого озброєні люди, одразу було зрозуміло, що то – російські військовослужбовці, захопили приміщення Верховної Ради Криму та Ради Міністрів. Виник ризик вторгнення та захоплення українських земель.

Надвечір 28 лютого 2014-го у незахищеному жодним чином залі парламенту України в Києві, який тоді був єдиними законним органом влади, зібралася Рада національної безпеки та оборони. Засідання було драматичним. Повну стенограму того засідання РНБО читайте на ТСН.ua за цим посиланням.

Посадовці тоді довго й напружено обговорювали, чи оголошувати воєнний стан через вторгнення Росії в Україну. "За" проголосував лише один – тодішній в.о. президента і тодішній голова Верховної Ради Олександр Турчинов. Тож воєнний стан не запровадили.

Це була ключова мить. Невідомо, як могло б бути, якби тоді РНБО проголосувало інакше. Але точно відомо, що сталося потім: план "Новоросія", постійні вогнища на Півдні і Сході країни, захоплення окупантами Донецька та Луганська, слізьми, потом і кров'ю українці зупинили супостата на Донбасі.

Журналісти газети "Дзеркало тижня. Україна" оприлюднили власне розслідування цієї ситуації і твердять, що заява тодішнього міністра оборони Тенюха про 5 тисяч військових – це вершина некомпетентності. Бо лише з Криму вийшли більше 4 тисяч вірних Україні військовослужбовців. Вони мужньо чинили спротив "зеленим чоловічкам". Вони ходили без зброї проти росіян, що випускали автоматні черги. Вони відмовлялися приймати присягу і здавати кораблі, заблоковані в Донузлаві.

Та власне кадри кримсько-татарського телебачення свідчать, що на вулицях не було ніякої масової підтримки окупанта. Натомість цілий народ кримчан готовий був виступити за Україну. Отже воєнний стан таки було кому і чим запровадити. Кримських "Гоблінів" ще можна було схопити і судити. А в кримській раді заблокувати озброєну диверсійну групу, заборонивши фейкове депутатське зібрання.

Та головні питання, які зараз виникають з приводу цієї оприлюдненої державної таємниці, – наскільки повною є стенограма засідання РНБО? Якщо "ні", то хто і що в ній вирізав? Чи стало б нам ясно, що поділ портфелів присутніми політиками став важливішим за саму державу і загрозу анексії території. Бо цікаво було б почути, наприклад, чим займався Віталій Кличко, який був відповідальним за Крим у той час.

І нарешті, сам факт оприлюднення. Скільки тут вдалої піар-технології та скільки політичних прорахунків, побачимо вже незабаром. Нардеп, заступник голови депутатської фракції політичної партії "Народний фронт" і голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони Сергій Пашинський вже анонсував через місяць нові сенсаційні викриття.

Більше подробиць дивіться в сюжеті Сергія Швеця.

Чому Україна навіть не спробувала поборотися за Крим зі зброєю в руках

Чому Україна навіть не спробувала поборотися за Крим зі зброєю в руках

Повʼязані теми:

Наступна публікація