Як Росія захоплювала Крим. Мін'юст представив хронологію окупації

Як Росія захоплювала Крим. Мін'юст представив хронологію окупації

Фото: Reuters

В міжнародних судах порушено 5 справ України проти Росії.

1 червня Міністерство юстиції України представило хронологію захоплення Криму Росією для міжнародного суду.

Про це повідомляє Еспресо.TV.

Міністр юстиції України Павло Петренко розповів, як саме все починалося.

"Ми зробили хронологію захоплення Росією Криму по датах і локаціях, як це відбувалося. Це була військова операція, яка відкрито планувалася в 2014 році. Думаю, таємно операція по захопленню Криму та інших територій України готувалася десятиріччями. Ми розбили блоки, які зафіксували документально, на кілька частин" - розповів Петренко.

"27 лютого блокували порт Феодосія. Аеропорти "Сімферополь", Бельбек, ДП "Кремаерорух" - 28 лютого, переправу "Крим-Кавказ" у Керчі - 2 березня, Севастопольську та Стрілецьку бухти - 3 березня, зовнішній рейд військово-морської бази "Севастополь" - 3 березня, вихід з озера Донузлав - 6 березня", - зазначає міністр.

27 лютого, за даними Мін'юсту, почалося перекриття окупантами кримських перешийків шляхом блокування постів ДАІ "Чонгар", "Турецький вал" і "Перекоп" і встановлення власних блокпостів. Під виглядом так званих "самооборонівців" на цих точках фактично діяли регулярні війська та спецслужби ЗС Росії.

"Другий блок операції, яку ми довели доказово, - блокування військових об'єктів. Блокування та захоплення російськими військами українських об'єктів у Криму починалося фактично з 20-х чисел лютого", - продовжив Петренко.

Так, 21-22 лютого в Криму та Севастополі мали місце пересування понад 30 одиниць бронетехніки РФ з російськими розпізнавальними знаками, 25 лютого - перші спроби блокування українських військових кораблів: "Славутич" та інші судна Чорноморського флоту України.

27-28 лютого почалося відкрите активне блокування військових частин ЗСУ, викрадення та захоплення в полон військових. Відкрите захоплення російськими підрозділами українських військових частин почалося з 19 березня 2014 року.

За словами Петренка, в міжнародних судах порушено 5 справ України проти Росії. Так, ЄСПЛ уже офіційно підтвердив прийняття української правової позиції по фактах порушення прав людини в Криму, наразі Мін'юст очікує процедурного рішення щодо порядку розгляду справи.

Нагадаємо, раніше кримські чиновники розповіли правду про те, як РФ готувалася до захоплення Криму. Безпосередньо плани на Крим почали розробляти ще у 2008 році, коли Росія подала заявку на Олімпіаду в Сочі.

Порошенко назвав анексію Криму Росією 2014-го року "новою неоголошеною депортацією"

Порошенко назвав анексію Криму Росією 2014-го року "новою неоголошеною депортацією"
 

Повʼязані теми:

Наступна публікація