Янукович розповів про Межигір'я, маршрут втечі та своє повернення в Україну

Янукович розповів про Межигір'я, маршрут втечі та своє повернення в Україну

Янукович дав прес-конференцію у Росії / Фото: Reuters

На прес-конференції у Росії Віктор Янукович розповів про своє ставлення до теперішньої ситуації в Україні і відповів на питання журналістів.

Сьогодні Віктор Янукович вкотре вразив українців, все ж таки з'явившись на прес-конференції у російському Ростові-на-Дону після своєї втечі з України.

Позаду Януковича встановили чотири українські прапори. Потім з'явився перший заступник генерального директора російського інформагенства ІТАР-ТАСС Михайло Гусман, який представив Януковича як президента України і вів прес-конференцію.

Поводився екс-гарант впевнено, наче вийшов проводити прес-конференцію, як раніше, на Банковій, Українському домі чи центральному штабі регіоналів кінотеатрі "Зоряному".

"Як бачите, я живий"

Більшу частину прес-конференції Віктор Янукович намагався довести, що все ще є президентом України.

"Шановні телеглядачі, шановні журналісти, настав час мені сказати про те, що я маю намір продовжити боротьбу за майбутнє України проти тих, хто страхом, терором намагається осідлати її", - розпочав він свій виступ.

"І я вирішив публічно про це заявити. Ніхто мене не скинув. Я змушений був залишити Україну під загрозою свого життя і життя своєї родини. Як відомо, Україну захопили пронаціоналістичні молодики, які представляють абсолютну меншість населення України ", - заявив Янукович.

Відповідаючи на запитання журналістів, які на часі є докази того, що він все ще президент, Янукович сказав:

"Якщо діючий президент не подав у відставку, якщо він живий, а, як бачите, я живий, і якщо цьому президенту не було оголошено імпічмент у парламенті, - він є чинним президентом".

Крім того, Янукович назвав роботу Ради останніх днів насиллям над депутатами і заявив, що ніколи цього не визнає.

Екс-президент також розповів маршрут, за яким потрапив з України до Росії, наголосивши водночас, що нікуди не тікав, а просто був змушений виїхати.

"Я з Києва переїхав у Харків. Під час мого переїзду мене обстрілювали з автоматичної зброї. Машина, яка мене прикривала, була фактично обстріляна з усіх боків", - говорить Янукович.

За його словами, він разом з Володимиром Рибаком та Андрієм Клюєвим їхали в Харків, щоби зустрітися з активом Партії регіонів. При цьому він запевнив, що страху не було. Після Харкова Янукович попросив, щоб його відвезли в Донецьк. Там зібрали актив ПР, а потім він сам вирішив летіти в Луганськ двома вертольотами.

Янукович розповів про маршрут втечі / Фото: Reuters

Після цього Янукович пересувався на автомобілях і таким чином доїхав до Криму. А вже після цього він потрапив в Ростов-на-Дону - "завдяки патріотично налаштованим офіцерам". У місті він знайшов прихисток у свого "давнього товариша".

Розповідаючи про те, як вирішив поїхати, Янукович також зазначив, що до люстраційного списку Майдану потрапив навіть його внук.

"Навіть молодшого онука занесли в список людей, яких потрібно було люструвати. Старший син забрав його і сказав: я в таких умовах не можу ризикувати сім'єю", - розповів Янукович.

При цьому Янукович запевнив, що планує повернутися до України - щойно буде гарантована безпека його і його родини.

Влада і опозиція

Янукович обурений – каже, угода між владою, опозицією і міністрами закордонних справ Франції, Німеччини та Польщі не була виконана.

Ці люди пропагують насильство

Віктор Янукович про нову владу України
При цьому Янукович додав, що представники опозиції повинні були роззброїтися, звільнити всі захоплені території, але не зробили цього. І, каже, в результаті цього  Київ був заповнений озброєними людьми, які почали громити будинки, культові установи, храми, людей грабували на вулиці і це продовжується зараз. А угода давала якісь надії.

Нинішню ж владу України Янукович вважає нелегітимною і такою, що пропагує насильство.

"А хто увійшов до цієї влади? Ці імена облетіли весь світ: Ярош, Парубій, Тягнибок. Ці люди пропагують насильство, а в Ізраїлі їх імена викликають жах", - заявив екс-президент під час прес-конференції, водночас закликавши їх відмовитися від "цих методів", "цієї влади разом зі своїми покровителями з Заходу".

Окрім того, він назвав призначені на 25 травня президентські вибори незаконними і тому не братиме в них участі. За його словами, шляхом виходу з кризи може бути виконання угоди по врегулюванню кризи, підписану 21 лютого між ним і опозицією. А Захід, вважає він, повинен взяти на себе відповідальність і по пунктам вирішити на виконання цієї угоди.

Що ж до своїх колишніх однопартійців, Янукович запевнив – він їх не засуджує.  

"Я не суддя. Нехай Господь Бог їх розсудить. Хто як себе веде в цей час. Разом з тим, я не засуджую тих людей, яких під дулом автоматів змушували приймати рішення", - заявив Янукович.

Доля Тимошенко

Янукович зазначив, що рішення про звільнення Юлії Тимошенко приймалося українським судом.

"Я не знаю, яка буде її доля далі. Чи піде вона на вибори чи ні? Я думаю, що український народ відповість на це питання: бути їй в політиці чи не бути", - сказав він.

"Щодо кримінальної справи, її судив суд. Він прийняв рішення, і воно виконувалося. Умови її утримання були, можна сказати, ексклюзивні. Її звільнення зараз, мабуть, лежить у площині правовій. Було прийнято таке рішення", - додав Янукович.

Екс-президент зазначив, що не бажає Тимошенко зла і не має до неї нічого особистого, але підписана нею з Росією угода "завдала понад 20 млрд збитків Україні".

"Пропозиції" владі і Майдану

Янукович заявив - всі озброєні демонстранти повинні піти з вулиць і скласти зброю.

"Дуже важливо провести неупереджене розслідування під загальним моніторингом влади Росії та Європи. Озброєні люди повинні піти з вулиць", - сказав екс-президент.

Він також запевнив, що ніколи не давав міліції наказів стріляти у людей. І міліція була беззбройною "до останнього моменту, поки не було загрози їхнім життям, коли в них почали стріляти".

Озброєні люди повинні піти з вулиць

Віктор Янукович про протестувальників

Янукович закликав до врахування інтересів всіх регіонів України. Він також пророкує, що "як тільки зупиняться заводи, коли вони зостануться без засобів для виживання, тоді повстане Східна Україна. Тоді повстане Донбас".

Крим, Україна і Росія

Крим Янукович бачить тільки в складі України. Але автономії потрібно надати більше повноважень, переконаний екс-президент.

"Я вважаю, що все, що відбувається в Криму - це абсолютно природна реакція на той бандитський переворот, який стався в Києві. Та узурпація влади, яка була організована купкою радикалів. І кримчани природно не хочуть підкорятися націоналістам і бандерівцям. Абсолютно зрозуміле бажання кримчан до самоорганізації, організації загонів захисту в Криму", - сказав Янукович.

Також, відповідаючи на питання про ситуацію в Криму, Янукович зазначив, що Україна повинна залишатися єдиною і неподільною.

Віктор Янукович дав прес-конференцію у російському Ростові-на-Дону

Віктор Янукович дав прес-конференцію у російському Ростові-на-Дону

"Я вважаю, що будь-які військові дії в такій ситуації неприпустимі, і я не збираюся звертатися за військовою підтримкою", - запевнив Янукович, звернувшись до жителів півострова з проханням не допустити кровопролиття.

Окрім того, Янукович розповів про своє спілкування з президентом Росії Володимиро Путіним. Він запевнив - під час свого перебування в Росії в останні дні не зустрічався з ним, але розмовляв по телефону.

"Ми домовилися про те, що, щойно буде можливість у президента Росії зустрітися зі мною, ця зустріч відбудеться", - заявив Янукович, зазначивши, що здивований відсутністю реакції з боку Путіна на  ситуацію в Україні.

"Я вважаю, що Росія повинна і зобов'язана діяти", - вважає Янукович, висловивши побажання обговорити ці питання при особистій зустрічі з Путіним.

Янукович не розуміє стриманої реакції Путіна на події в Україні / Фото: Reuters

Межигір'я , нерухомість і закордонні рахунки

Віктор Янукович розповів про те, як оселився в Межигір'ї і скільки заплатив за резиденцію.

"Я є власником будинку 620 кв. метрів в Межигір'ї. Я живу в цьому будинку з 1999 року. Після того, як на мене був замах у готелі, Кучма запропонував мені зупинятися в Межигір'ї. Потім було два укази спочатку Кучми, потім Ющенка про передачу мені у вічне користування цієї будівлі. Але цю будівлю потрібно було ремонтувати. Я його відремонтував. Потім, коли прийшла нова влада, вона знову почала мене виселяти", - розповів Янукович.

За його словами, за будинок у Межигір'ї він заплатив $ 3 млн 200 тис. – і ці гроші він отримав нібито продавши усе, що мав на той час. А зроблені нещодавно фото та відео з Межигір'я назвав "політичним трюком".

Що ж до інформації про нерухомість і власність за кордоном, екс-президент запевнив, що ніколи не мав ні того, ні іншого.

Також треба зазначити, що говорячи про все це, Янукович встиг кілька разів оконфузитись, видавши не один "шедевр".

Повʼязані теми:

Наступна публікація