Янукович розповів, як на основі Договору про дружбу просив Путіна ввести війська до України

Янукович розповів, як на основі Договору про дружбу просив Путіна ввести війська до України

Фото: Reuters

На основі цього звернення екс-президента Росія ввела свої війська до Криму, який потім анексувала.

Колишній президент України і втікач Віктор Янукович розповів чергову версію, як чотири роки тому він написав звернення до президента РФ Володимира Путіна про введення війська до України. Цей документ фактично розв'язав руки Москві, яка ввела свою армію "зелених чоловічків" до Криму, а потім його анексувала.

"Звернення написав 1 березня 2014 року в Ростові в першій половині дня. Відправили ми це звернення разом з моєю заявою, яку Чуркін (колишній постійний представник РФ у Радбезі ООН Віталій Чуркін, помер) оприлюднив за дорученням МЗС РФ на Раді безпеки ООН. Я відправив це звернення до МЗС", - сказав сьогодні, 2 березня, Янукович під час прес-конференції.

Він зазначив, що писав те звернення не сам.

"Я не сам був. Зі мною була достатня кількість людей. Ми довго радилися, бо треба було знайти як би правильну позицію і причину. У нас головна підстава була - Договір про дружбу і співробітництво між Україною і Росією. Він лежить в основі цього звернення. Заява фактично було додатком. До речі, до цього звернення їх було два", - сказав Янукович.

Раніше Янукович робив зовсім інші заяви щодо цього листа до Путіна:

"Документ не був введений в дію. Документ дійсно був. Було емоційне рішення якимось чином повпливати на наступ незаконних військових формувань, на насилля людей на Донбасі. Мародерство, яке було, це викликало в мене емоції і бажання захистити людей".

Сьогодні ж Янукович також сказав, що перед зверненням 1 березня 2014-го в лютому того ж року просив Путіна ввести в Україну "поліцейських-миротворців".

У тексті заяви Януковича від 1 березня 2014 року було сказане наступне: "Як законно обраний президент України заявляю: події на Майдані, незаконне захоплення влади в Києві привели до того, що Україна опинилася на порозі громадянської війни. У країні панують хаос і анархія. Життя і безпека людей, особливо на південному сході і в Криму, під загрозою. Під впливом західних країн здійснюються відкритий терор і насильство. Люди переслідуються за політичною і мовною ознаками. У зв'язку з цим звертаюся до президента Росії В.В. Путіна з проханням використати збройні сили Російської Федерації для відновлення законності, миру, правопорядку, стабільності і захисту населення України".

Копію цього звернення Радбез ООН надала Україні – для розгляду судової справи про державну зраду Януковича.

"Слідством військової прокуратури отримано беззаперечні документальні докази держзради Януковича", - зазначив раніше генпрокурор Юрій Луценко про це звернення.

Як Росія говорить світу неправду про звернення Януковича до Путіна, читайте на ТСН.ua за цим посиланням.

Повʼязані теми:

Наступна публікація