Янукович звернувся до НАБУ і ГПУ із скаргами на суддів у справі проти нього

Янукович звернувся до НАБУ і ГПУ із скаргами на суддів у справі проти нього

Фото: Reuters

Йдеться про суддів Владислава Дев'ятка, Максима Титова і Костянтина Васалатія.

Позбавлений звання президента Віктор Янукович подав до Генпрокуратури і НАБУ заяви про притягнення трьох суддів Оболонського райсуду до кримінальної відповідальності за винесення завідомо неправосудних рішень.

Про це заявив адвокат екс-президента Віталій Сердюк, передає Українська правда.

"Такими рішеннями, що мають неправосудний характер, стали, по-перше, прийняття до розгляду справи, у якій немає ані підозрюваного, ані обвинувачуваного, і з якії давно сплив строк розслідування. По-друге, суд відмовився забезпечити участь Віктора Януковича у процесі згідно з вимогами Європейської конвенції про взаємну правову допомогу у кримінальних справах та глави 43 Кримінального процесуального кодексу України", - сказав він.

Окрім цього, за його словами, судом було ухвалено рішення про початок заочної процедури розслідування без врахування Віктора Януковича та наданих захистом доказів.

Також суд повністю проігнорував Європейську конвенцію про захист прав та основоположних свобод людини у частині забезпечення доступу до правосуддя.

"Ми вважаємо, що такі рішення судом прийняті внаслідок безпрецедентного тиску на нього", - додав Сердюк.

На його думку, у квітні 2017 року було спеціальне втручання до автоматизованої системи розподілу суддів для забезпечення тиску.

Нагадаємо, Янукович поскаржиться на Україну в Європейський суд з прав людиниЗа словами адвоката Серюка, Янукович буде скаржитися на порушення Україною прав на доступ до правосуддя і захист. Сердюк обіцяє, що позов буде направлено до ЄСПЛ протягом місяця. Захист екс-президента-втікача вважає, що рішення суду про початок заочного суду щодо Януковича є фактичною відмовою йому у праві брати участь у процесі. 

6 липня адвокати Віктора Януковича Віталій Сердюк та Ігор Федоренко заявили про вихід з судового процесу в Оболонському районному суді Києва. Захисники утікача наголосили, що від 6 липня не братимуть участі у судовому засіданні, оскільки Янукович написав заяву про те, що відмовляється від їхніх послуг.

Як уже повідомлялося, Оболонський суд Києва дозволив здійснювати спеціальне судове провадження у справі Віктора Януковича. Такий дозвіл надали через неявку Януковича, який мав би вийти з судом на скайп-зв'язок. На заочному судочинстві прокурори наполягали. 

Ще в листопаді 2016 року генпрокурор Юрій Луценко оголосив підозру у держзраді Віктору Януковичу в приміщенні Святошинського суду, будучи на прямому зв'язку з ростовським судом, де перебував президент-утікач. Янукович обвинувачується у вчиненні державної зради, пособництві представникам влади РФ, в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України.

Оболонський суд Києва переніс засідання про державну зраду Віктора Януковича

Оболонський суд Києва переніс засідання про державну зраду Віктора Януковича

Повʼязані теми:

Наступна публікація