ЄС чи Митний союз: як змінилися настрої українців щодо вступу до Європейського Союзу - опитування

ЄС чи Митний союз: як змінилися настрої українців щодо вступу до Європейського Союзу - опитування

Фото: Reuters

Найбільшою підтримка Європейського Союзу, згідно з опитуванням, була у вересні 2014 року.

У червні 2017 року на запитання "Якби Україна могла увійти лише до однієї міжнародної економічної спілки, який союз це був би?", 54 % опитаних українців відповіли, що такою економічною спілкою має бути ЄС, 18 % висловилися за митний союз, 8 % - відповіли, що "якийсь інший" і 20 % не змогли визначитися із відповіддю.

Про це свідчать дані соціологічного опитування, проведеного GfK Ukraine спільно із Center for Insights in Survey Research.

Це свідчить про те, що настрої українців щодо вступу в Європейський Союз таки змінилися, - для порівняння, у березні 2012 року вступ до ЄС підтримули 36 % опитаних українців, митний союз - 43 %, лише 4 % підтримували вступ до якоїсь іншої економічної спілки і 17 % не могли ствердно відповісти на запитання.

Найбільша підтримка вступу до ЄС спостерігалася у вересні 2014 року, тоді за входження до Європейського союзу висловилися 59 % опитаних українців і 17 % підтримували митний союз, 9 % опитаних віддали б свої голоси за який інший союз і 15 не могли вибрати, із ким Україні краще укладати економічний союз.

Якщо говорити про підтримку ЄС та митного союзу у регіонах України, то на Заході 78 % опитаних українців висловилися за Європу і лише 4 % - за митний союз. У центрі відсотки розділилися на 63 % і 12 % за ЄС та митний союз відповідно. Щодо півночі, то тут 39 % підтримують ЄС і 20 % - митний союз, а ось на Сході найбільше прихильників митного союзу - 40 % серед опитань і 29 % виступають до вступ до Європейського Союзу.

Опитування проводилося по всій території України (за винятком окупованих територій Криму та Донбасу) з 9 червня по 7 липня 2017 року. У соціологічному опитуванні взяли участь 2400 респондентів. Похибка не перевищує 1,7 відсотка.

Нагадаємо, що раніше у червні 2017 року на запитання "Якби сьогодні відбувся референдум щодо вступу України до НАТО, як би ви проголосували?" 40 % опитаних українців відповіли, що віддали б свої голоси за НАТО, 27 % - голосували б проти такого союзу, 12 % - не голосували б узагалі і 22 % не змогли відповісти на запитання.

Повʼязані теми:

Наступна публікація