Євродепутати побували в зоні АТО та відвідали зруйновану бойовиками Мар'їнку

Лише три європейських депутати з 20, які спочатку збиралися їхати на Схід, таки наважилися на цю важливу поїздку.

Сьогодні, 19 вересня, перший заступник голови Верховної Ради України, представник України в робочій підгрупі з гуманітарних питань Тристоронньої контактної групи з урегулювання на Донбасі Ірина Геращенко разом з депутатами Європарламенту Ребеккою Хармс, Міхаелом Боні, Яромірою Щетіною разом з українськими нардепами Марією Іоновою і Андрієм Лопушанським відвідали Донбас.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила Ірина Геращенко.

"Як члени парламентського комітету асоціації ми хотіли поспілкуватися з жителями селищ поблизу лінії зіткнення, побувати на КПВВ, поговорити з переселенцями і побувати на передовій, в українських військових", - написала Геращенко.

За її словами, лише три європейських депутати з 20, які спочатку збиралися їхати на Схід, таки наважилися на цю важливу поїздку, аби на власні очі побачити, чи можна тут проводити вибори в умовах, коли той самий європейський парламент порекомендував своїм депутатам через небезпеку не їхати далі Києва.

"Вже завтра ми говоритимемо про мінські угоди на засіданні ПКА в безпечному Києві. А сьогодні - Мар'їнка. Вулиця Леніна , перейменована на Прокоф'єва. Жителі сумно жартують, що щоночі тут така музика, суцільне форте ..... сьогодні зранку працював снайпер. До позицій противника- лише 500 метрів, ось там, на териконах іх рубежі...Родина з двома маленькими дітьми (в одної дитини епілепсія, і кожен обстріл закінчується важкими нападами) показує шматки гранат, що влітали в їх будинок рік тому... Європейці шоковані. Вони спускаються в підвал, де родина ночує, коли "грають гради і міномети", - додала вона.

Геращенко розповіла, що в Мар'їнці і сусідній Красногорівці продовжують ходити люди, лише в Мар'їнці зараз 5 тисяч жителів. Існує проблема з газом і світлом, противник не дає здійснити ремонт мережі і люди входять у зиму без тепла і світла, ще тричі обстрілювали екскаватор, що робив ремонт і прокладав труби.

"Далі ідемо на КПВВ "Мар'їнка". Сьогодні тут тихо. Пару днів тому закривали через обстріли....Європейські колеги змогли поспілкуватися з людьми з окупованих територій, що їдуть на підконтрольні за пенсіями і більш дешевими продуктами", - розповідає Геращенко.

Людям з окупованих територій теж було важливо бачити іноземців, мовляв, "Ви там краще працюйте у вашому європейському парламенті, щоб мир був".

Також Геращенко з євродепутатами відвідали передову, де перебувають українські військові. Побували в справжньому польовому таборі, подивилися умови життя, спробували польову кухню.

Геращенко додала, що всі європейські колеги переконані, що ті, хто ратують за зняття санкцій з РФ, мають побувати тут, в Мар'їнці - побачити наслідки " братньої любові".

Нагадаємо, європейські політики також відвідали військові шпиталі в Дніпрі. Вони були приголомшені кількістю поранених українських бійців.

Євродепутати також вражені "колекцією" куль і осколків, що витягли з тіл солдатів. Цю поїздку планували майже 5-ть місяців, європейці самі від початку висловили бажання відвідати не тільки Київ, а й міста на Сході - у маршрут включили також військовий шпиталь у Дніпрі. Проте, в останній момент керівники Європарламенту вирішили обмежити офіційний візит своїх підлеглих лише безпечною столицею. Заборона стосувалася зокрема перекладачів. Депутатам заборонити нічого не змогли - і ті, зрештою, відвідали лікарню.

Депутати Європарламенту відвідали український шпиталь та були шоковані кількістю поранених

Депутати Європарламенту відвідали український шпиталь та були шоковані кількістю поранених

Повʼязані теми:

Наступна публікація