Європа єдина у підтримці України: Туск на саміті G20 першим заговорив про кризу на Азові

Європа єдина у підтримці України: Туск на саміті G20 першим заговорив про кризу на Азові

Фото: Reuters

Світові лідери неодмінно міркуватимуть про ситуацію з українськими моряками.

Агресивна поведінка Росії, міграція, торговельні війни та падіння цін на нафту – ці проблеми в Аргентині вже почали обговорювати лідери країн "Великої двадцятки". Напередодні саміту президент США Дональд Трамп скасував зустріч із Володимир Путіним, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

На десяту ювілейну зустріч 19 лідерів найбільших економік світу та представник ЄС прилітають до Буенос-Айреса. Представники двох третин населення планети обговорюватимуть важливі питання впродовж двох днів.  Тема агресії Росії у керченській протоці офіційно не на порядку денному, але світові лідери обіцяють знайти час поговорити про Україну.  Дорогою на саміт британська прем’єрка Тереза Мей одна з перших коментує агресію росіян. "Це типова російська поведінка, вони мають звільнити кораблі та моряків. Ми завжди були першими в ЄС, хто закликав до санкцій за таку поведінку", - каже вона.

Дональд Туск заявив, що Євросоюз подовжить санкції проти Росії у грудні

Дональд Туск заявив, що Євросоюз подовжить санкції проти Росії у грудні

Французький президент українське питання не порушує – у його країні нині тривають протести так званих жовтих жилетів проти підвищення тарифів на пальне.  Кумедно, що саме чоловік у такому вбранні – єдиний, хто зустрів Макрона на виході з літака. Обіцяної розмови з Путіним у канцлерки Німеччини нині не буде – Ангелі Меркель довелося пересідати на інший літак через технічні проблеми. Отже, говоритиме вона про ситуацію в Керченській протоці з президентом РФ у суботу. "Вочевидь що багато-хто з промисловців хотів би мати добрі стосунки з Росією. Але пані та панове, ідеться про прості речі: ми накладаємо санкції не заради санкцій, ми робимо це, щоби чітко дати зрозуміти, що країни, навіть територіально близькі до Росії, мають право на власний розвиток. Це засади міжнародного права", - заявила вона напередодні вильоту.

На одній із перших прес-конференцій в Аргентині питання антиросійських санкцій порушив президент Європейської Ради Дональд Туск. "Ескалація на Азові дуже нас непокоїть, і, звичайно ж, використання сили Росією проти українських кораблів – неприпустиме. Хочу підкреслити, що Європа єдина у підтримці територіальної цілісності та суверенітету України. Тому я впевнений, що у грудні ЄС подовжить санкції проти Росії", - заявив він.

Сам господар Кремля долю затриманих моряків не коментує, хоча саме це – офіційна причина скасованої зустрічі президента США із російським колегою. Для самого Трампа головна тема на нинішньому саміті – запекла торговельна війна з Китаєм. Американці погрожують підвищити мита, натомість китайці – відмовитись од усього американського. "Велика двадцятка" може стати шансом залагодити конфлікт.

Кореспондент ТСН Катерина Кікоть

Повʼязані теми:

Наступна публікація