"Їдьте в Росію, якщо вам там подобається": Зеленський осадив нардепів у Раді

"Їдьте в Росію, якщо вам там подобається": Зеленський осадив нардепів у Раді

Фото: Associated Press

Президент пообіцяв, що народовладдя в Україні буде.

Президент Володимир Зеленський запропонував нардепам, яким подобається Росія, переїхати туди.

Про це він сказав під час свого виступу у Верховній Раді.

Зеленський говорив про один з пунктів своєї програми - народовладдя.

"Суспільству потрібні відповіді. Їх у людей дійсно накопичилось тисячі. Відсутність відповідей і справедливості призводить до втрати довіри. Неможливо побудувати успішну країну, якщо суспільство не довіряє державі. Довіра - це не лише про ставлення до державних органів, а й про участь людей у вирішенні проблем та ухваленні рішень", - заявив президент.

За його словами, народовладдя поверне довіру громадян до держави та її інституцій. "І до речі, це проблема не лише України, а й багатьох інших держав. Тому різні інструменти народовладдя та прямої демократії з'являються дедалі активніше. Є багато успішних прикладів їхнього використання: у Швейцарії, у Канаді, у Ірландії", - сказав Зеленський, коли з зали парламенту хтось вигукнув "у Росії!".

"Їдьте в Росію, якщо вам там подобається", - відповів голова держави та продовжив. "Хоча найуспішніший всім вам добре відомий: це 1 грудня 1991 року, коли 28 804 071 громадянин України на референдумі проголосував за незалежність України. Пам'ятаючи це, дивно, коли ви кажете, що питати думку українців небезпечно, що людей задурюють, бо в країні немає вільних незалежних ЗМІ", - наголосив Зеленський.

"Цинічно, що про це кажуть люди, присутні у цій залі. Лідери партій, один з яких володіє трьома телеканалами, а інший - двома. Ви говорите, що український народ незрілий, він не готовий ухвалювати рішення? Я нагадаю, що саме український народ зробив дві революції у 2004-му та 2014-му роках, в результаті чого більшість з вас опинилась у цій залі", - заявив він і пообіцяв, що "народовладдя в Україні буде".

"Всебічний доступ громадян до інформації задля прийняття рішення буде. Це обов'язок держави. Люди повинні впливати на актуальні питання і для свого регіону, і для всієї країни. Робити це раз на тиждень, раз на місяць, раз на рік - скільки буде потрібно! Перший законопроєкт для народовладдя готовий і поданий мною. Я закликаю всіх народних депутатів: дайте нарешті українцям реальний механізм, щоб формувати основні завдання для влади, впливати на рішення, відчувати свою причетність до змін, відчувати, що їхня думка важлива не лише під час виборів", - закликав президент.

Раніше Зеленський закликав українців прийти на дільниці 25 жовтня не лише для того, щоб проголосувати за кандидатів на місцевих виборах, а й відповісти на 5 актуальних запитань, які зараз обговорюються у суспільстві:

  • Чи підтримуєте ви ідею довічного ув’язнення за корупцію в особливо великих розмірах?
  • Чи підтримуєте ви створення вільної економічної зони на території Донецької та Луганської областей?
  • Чи потрібно скоротити кількість депутатів у Верховній Раді до 300? 
  • Чи підтримуєш ти легалізацію в Україні медичного канабісу для зменшення болю у важких хворих?
  • Чи потрібно Україні на міжнародному рівні підняти питання про використання гарантій безпеки, визначених Будапештським меморандумом? 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація