З оплесками і криками "Ганьба": як парламентарі сприйняли рішення Гончарука піти у відставку

З оплесками і криками "Ганьба": як парламентарі сприйняли рішення Гончарука піти у відставку

Фото: УНІАН

Прем'єр подав заяву про звільнення президентові.

Прем'єр Олексій Гончарук подав заяву про звільнення президенту, який офіційно звільнити його не може, бо, за законом, це право Верховної Ради. До парламенту глава Кабміну прийшов на годину запитань до уряду, яка не відбулася. Як у Раді сприйняли рішення Гончарука піти у з посади — у сюжеті ТСН.19:30.

У Раді традиційну п'ятничну годину запитань до уряду скасували. Однак міністри на чолі з Гончаруком ненадовго таки з'явились у залі. Прем'єр знов повторив компліменти у бік президента та пояснив: заяву про відставку він подав йому з поваги. Зеленський, коли захоче його звільнити, може передати її депутатам, а поки Гончарук залишається працювати.

"Уряд України продовжує працювати в штатному режимі до того моменту, поки президент не ухвалить рішення, хто на якій позиції може працювати у великій команді. Це політичне рішення, яке ми очікуємо від лідера нашої політичної сили", - заявив з трибуни Ради глава Кабміну Олексій Гончарук.

Виступ Гончарука депутати сприйняли по-різному. З опозиції йому кричали "Ганьба"! А от у президентській фракції переважно аплодували.

Недовідставка Гончарука: Зеленський вимагає знайти тих, хто підслухав прем'єра

Недовідставка Гончарука: Зеленський вимагає знайти тих, хто підслухав прем'єра

До появи у Раді, зранку 17 січня, на другий день після появи скандальних аудіозаписів, на своїй сторінці у соцмережі Гончарук розписав досягнення свого уряду та оголосив, що подав у відставку.

"Я прийшов на посаду виконувати програму президента. Він є для мене взірцем відвертості та порядності. Проте, щоб забрати будь-які сумніви нашої поваги та довіри до президента, я написав заяву про відставку та передав її президенту з правом внесення в парламент", - йдеться у дописі.

Це несерйозно, заявила частина депутатів, які, за законом, мали б розглядати цю заяву замість президента. Поки її немає у парламенті - це просто слова.

"Згідно з Конституцією, у нас парламентська республіка і прем'єр-міністр має заяву подавати на ім'я спікера Дмитра Разумкова. Якщо вона написана на президента, то це не заява, а піар-акція", - заявив депутат фракції "Слуга народу" Олександр Дубінський.

Однак інші слуги відверто визнають: рішення все одно за президентом. "Треба, щоб президент сьогодні визначився по цьому питанню. Ми задовольнимо будь-яку позицію президента з цього приводу", - каже колега з партії Олександр Кучура.

Те, що Зеленський Гончарука цього разу, здається, помилував, випливало і зі слів голови фракції "слуг". "Коней на переправі не міняють", - каже лідер "Слуги на роду" Давид Арахамія.

Президент Зеленський зажадав від керівників силових органів за два тижні знайти тих, хто підслуховував та записував зустріч керівників уряду та Нацбанку. Президент також вимагає забезпечити захист від прослуховування в офісах влади.

Кореспондентка ТСН Марія Васильєва.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація