З'їзд регіоналів у Донецьку висунув вимоги Києву та закликав сепаратистів скласти зброю

З'їзд регіоналів у Донецьку висунув вимоги Києву та закликав сепаратистів скласти зброю

Регіонали наголосили, що виступають за цілісну унітарну Україну, але з російською мовою / Фото: aif.ru

Політики вважають, що вимоги жителів Донбасу можна втілити в межах унітарної України.

Делегати надзвичайного з'їзду депутатів Партії регіонів усіх рівнів, які обрані в Донецькій області, схвалили резолюцію свого зібрання. Вона була прийнята абсолютною більшістю голосів.

Делегати висловили "крайню стурбованість подіями в Донецькій області", а себе назвали "єдиним повноважним виразником мешканців Донеччині".

При цьому регіонали наголосили, що стабілізація ситуації в регіоні можлива тільки за бажання центральних органів влади "почути голос Донбасу".

Він, на думку представників ПР, говорить про розподіл владних повноважень між центром і регіонами, нові принципи формування місцевих органів влади на основі виборності та ліквідації державних адміністрацій, забезпечення прав регіонів на власну гуманітарну політику, оновлену загальнодержавну бюджетну політику в межах унітарної країни, а також надання російській мові державного статусу.

Пріоритетом у поточній ситуації делегати назвали збереження людських життів і недопущення ескалації напруги на Донеччини. Неприйнятним вони вважають застосування армії для придушення "мирних акцій".

Також регіонали вимагають амністії для всіх учасників політичних маніфестацій на Донбасі – за типом тієї, яку було оголошено раніше для майданівців у Києві.

Свої вимоги регіонали хочуть закріпити змінами до Конституції шляхом проведення референдуму.

Разом із тим делегати з'їзду звернулися до всіх учасників протестів на Донеччині з "проханням" і "закликом" скласти зброю та звільнити захоплені будівлі. Регіонали кажуть про те, що блокування державних установ призводить до хаосу та паралічу життя в області.

Учасники зібрання підкреслили, що мають на меті "повернути всі протести в правове поле і стабілізувати ситуацію", а також "запобігти розколу країни".

"Ми за сильний Донбас! Ми за єдину Україну!", - наголошується в резолюції.

Зібрання завершилося виконанням державного гімну України.

Як уже повідомлялося, регіонали бачать Україну унітарною країною з бюджетною автономією.

Повʼязані теми:

Наступна публікація