"За майбутнє" пропонує знизити ПДВ на продукти харчування Актуально

"За майбутнє" пропонує знизити ПДВ на продукти харчування

Фото: Нотатки податкового консультанта

Зокрема, пропонується знизити вартість соціально значущих продуктів харчування,

Україна повинна використовувати дві знижені ставки податку на додану вартість на продукти харчування, окремо на соціально значущі продукти харчування, окремо на інші продукти харчування.

Про це йдеться в законопроєкті  №1164-ІХ представника депутатської групи "Партія "ЗА МАЙБУТНЄ" Сергія Мінька "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо здешевлення вартості продуктів харчування", який зареєстровано у Верховній Раді.

В документі, зокрема, пропонується знизити вартість соціально значущих продуктів харчування, які входять до складу наборів продуктів харчування, наборів непродовольчих товарів та наборів послуг для основних соціальних і демографічних груп населення. 

Зниження ставки ПДВ на окремі продукти харчування не призведе до втрат Державного бюджету, оскільки відбудеться здешевлення продуктів харчування, що автоматично дозволить збільшити купівельну спроможність населення.

"Я хочу нагадати, що прогягом останніх 4 років уряд системно зменшує фінансування на субсидії та пільги для громадян, водночас ми бачимо як скаженими темпами зростають ціни на опалення, електроенергію, водопостачання. Борги населення за комунальні послуги вже складають понад 73 мільярди гривень. На фоні цього ми бачимо, як протягом останнього місяця різко подорожчали продукти харчування. Цей ріст цін є серйозною соціальною проблемою. Механізми ж, які ми пропонуємо, знизять темпи інфляції та здешевлять продукти харчування", – переконаний Сергій Мінько.

Запропонований законопроєкт має аналоги в країнах Європейського Союзу. Деякі країни ЄС застосовують знижені ставки податку на додану вартість для здешевлення вартості продуктів харчування.

"Цим шляхом свого часу пішла Польща. Наші сусіди використовують дві знижені ставки податку на додану вартість на продукти харчування. На соціально значущі продукти харчування діє 5% ставка ПДВ, всі ж інші продукти харчування мають 8% ставку ПДВ. Це призводить до цінового дисбалансу між нами і Польщею, внаслідок якого продукти харчування в сусідній країні коштують дешевше, ніж в Україні. Таку ситуацію потрібно виправляти", – пояснив Сергій Мінько.

Повʼязані теми:

Наступна публікація